Обявени на борсата за ток 12 търга за закупуване на

...
Обявени на борсата за ток 12 търга за закупуване на
Коментари Харесай

Търговци на ток подозират нови борсови измами

Обявени на борсата за ток 12 търга за закупуване на електрическа енергия от три компании да бъдат анулирани, поради съмнения в подготвяни операции, настояха от Асоциацията на търговците на сила в България (АТЕБ) в писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, регулаторният началник Иван Иванов и шефовете на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов и на самата борса за ток Константин Константинов.

Според организацията, мощно подозрителни и изглеждащи като нагласени са оповестените в последния миг в петък търгове за закупуване на електрическа енергия, които са планувани за 24 и 25 юни – понеделник и вторник. По четири процедури са декларирали пернишкия цех " Стомана Индъстри ", търговецът на ток " Загора Енерджи ", който обезпечава електрическа енергия за сдруженията от структурата на Холдинг " Загора ", и търговецът " Енерджи МТ ".Те търсят разнообразни количества електрическа енергия за разнообразни периоди през актуалната и идната година, като за 2020 година се търсят и твърди доставки на закрепена цена за цялата година. Търсените от купувачите цени разумно са ниски – в диапазона 81 – 85 лева./МВтч.

Според АТЕБ обаче е подозрително, че и 12-те търга са оповестени на сходни цени, с разлика от няколко минути с последния миг. Организацията счита, че параметрите на поръчките са такива, че зад тях прозира като продавач АЕЦ " Козлодуй " и в случай че изтъргува своята сила на тези цени, държавната енергетика ще е ощетена. При планувани първи търгове за 8 и 9 часа в понеделник, останалите играчи на борсата нямали опция да реагират със свои поръчки.

" Ако те (търговете) бъдат осъществени, ще бъде продадена електрическа енергия на стойност 172 млн. лв. на цени доста под пазарните (спрямо унгарските котировки тези количества са на стойност 227 млн. лв). Това е най-възможният сюжет, само че в случай че всички търгове бъдат осъществени, тогава приказваме за електрическа енергия на стойност 208 млн. при пазарна цена от към 276 млн. или ощетяване на бранша с 68 млн. лева в този случай ", показва се в писмото.

Търговците на ток обръщат внимание на това, че за понеделник държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е оповестила търг за продажба на подобен артикул, само че за цена от 134.52 лева./МВтч.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР