Обвиненията около премахването на машинния вот на първия тур на

...
Обвиненията около премахването на машинния вот на първия тур на
Коментари Харесай

ЦИК пита къде е флашката на зам.-министъра на електронното управление

Обвиненията към премахването на машинния избор на първия тур на локалните избори не престават. В петък вечерта в „ Паномрама “ по Българска национална телевизия ръководителят на комисията Камелия Нейкова попита къде е флашката, на която зам-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е записал цялата процедура, разказана в справката на ДАНС.

„ В отчета, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се показва и дума за осъществяване на такава спомагателна прцедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е непозволено и все пак той е снимал с персоналния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет “, попита тя.

Председателят на ЦИК удостовери, че софтуерът, който се употребява след процедурата за доверено създаване се подписва с ключ, който се държи само от трима членове на комисията.

„ Ключът е основан с ключова дума, генерирана от трима разнообразни членове на ЦИК. След една обикновено извършена процедура по засвидетелствуване би трябвало да се даде на изпълнителя „ Сиела Норма “, с цел да бъде конфигуриран на машините за гласоподаване. Машините в склада се отключват преди този момент, с цел да може да се конфигурира новият програмен продукт. Не знам какво би могло да се случи, в случай че тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце “.

Нейкова беше безапелационна, че ЦИК не взе участие в никакъв скрит план или интензивно мероприятие. Тя още веднъж повтори, че Комисията не е можела да не вземе под внимание справката на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), в която се споделя, че има предписание на зам.-министъра на електронното ръководство да се повтори довереното създаване на изходния код на машините. Нейкова добави, че довереното създаване е процедура на ЦИК и Министерството на електронното ръководство единствено обезпечава предпазена среда, в която тя да бъде осъществена.

По мотив информациите, че хартията, с която би трябвало да се гласоподава на машините в неделя – 5 ноември, е ексцентрична и може да повреди устройствата, Нейкова изясни, че въпросът е от началото на годината. Законодателят е упълномощил на печатницата на Българска народна банка доставката на тази хартия. От своя страна Българска народна банка употребява печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да създаде ролките хартия с размера, пожелан от компанията, производител на машините – „ Смартматик “.

От Българска народна банка са дали отговор в писмо до ЦИК, че е направена поръчка за пазаруването на такава машина, тъй като тя не може да бъде открита на склад, само че тя не може да бъде доставена за локалните избори на 29 октомври. Това постанова да се употребява ролка с различен размер, изясни Камелия Нейкова, което обаче не е опасност за работата на машините.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР