Обвинени са 10 лица за участие в престъпна схемаОкръжна прокуратура

...
Обвинени са 10 лица за участие в престъпна схемаОкръжна прокуратура
Коментари Харесай

Мащабно дело за пране на пари тръгва в Русе

Обвинени са 10 лица за присъединяване в незаконна скица

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт против 10 обвинени лица за това, че в интервала от месец юни 2011 година до 28.03.2014 година, са взели участие в проведена незаконна група, основана с користна цел и за осъществяване на закононарушения по член 253 от Наказателен кодекс - изпиране на пари, оповестиха от държавното обвиняване.

В незаконната скица са взели участие обвиненият С.С, като началник на групата, обвинените П. Г., Т. Д., К. И., А. М., Д.Д., В. Д., Г. К., М. П. и С. У., като участници и други неустановени по делото лица. Те са работили на територията на единадесет страни (Република България, Република Полша, Република Румъния, Република Молдова, Република Украйна, Руска федерация, Република Словакия, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Чехия и Република Унгария). Престъпленията били осъществявани в друго съучастничество от ръководителя С.С. с другите обвинени, както и посредством други физически лица.

По делото е открито, че през лятото на 2011 година обвиненият С.С. се свързал с неустановено лице – т нар. „ хакер “, което му предложило скица за източване на банкови сметки. За задачата С.С. построил следена мрежа от лица – тъй наречените „ мулета “, които да разкриват сметки в разнообразни банки. „ Хакерът “ осъществявал цялостен надзор по разкритите сметки, по които били превеждани непозволено средства от непознати банкови сметки, чрез злотворен програмен продукт за компютърна машинация „ Троянски кон “. Сумите били незабавно изтегляни от „ мулетата “ и предавали на обвинените, които знаели, че средствата са добити посредством компютърна машинация. Те се отчитали персонално на С.С, а той - на „ хакера ”. Така посредством непозволено превеждане на средства по разкрити от лицата банкови сметки, на общо 921 пъти били добити, получени и направени опити да получат имущество – пари в общ размер на 7 525 064.72 лв. в друга валута.

В интервала от 25.06.2013 година до 13.03.2014 год. в гр.Варна, гр.Пловдив и в к.к. ”Златни пясъци ”, С. С. в друго съучастничество с обвинените, общо 61 пъти направил финансови интервенции с имущество и прикрил произхода, местонахождението, придвижването и действителните права върху имущество - пари в друга валута, в общ размер на 548 610.67 лв., (чрез прекачване на средства от една банкова сметка към друга) за което знаел, че е добито посредством съзнателно закононарушение.

Деянията са осъществени в осъществяване на решение на проведена незаконна група, като средствата са в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък.

Делото е разследвано от Специализирана прокуратура, измежду което е изпратено на Окръжна прокуратура – Русе. Иззети са голям брой материални доказателства – МПС, мобилни телефони, СИМ-карти, банкови карти, разпитани са 270 очевидци и 21 движимости лица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР