Обвеяната в легенди Северна Атлантида е потопена от небивало силен

...
Обвеяната в легенди Северна Атлантида е потопена от небивало силен
Коментари Харесай

Мистерията Северна Атлантида: потъналият град Рунгхолт

Обвеяната в митове " Северна Атлантида " е потопена от небивало мощен вихър на 16 януари 1362 година. Огромните талази унищожават доста селища по крайбрежието и на островите в Северно море. Историците считат, че този потоп е лишил живота на 25 000 души.

Легендарният Рунгхолт

Най-известният от потопените градове се споделя Рунгхолт. Този феодален град, прочут със своите благосъстояния, е ситуиран на полуостров Нордщранд в Северна Фризия. Днес под името Нордщранд се води една община, ситуирана на полуострова, която е известна туристическа дестинация. Там гостите могат да се насладят на хубостите на Ваденско море. Огромни елементи от тази неповторима екологическа система, която се намира в Германия, Нидерландия и Дания, са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Залез на полуостров НордщрандСнимка: T. Schäffer/imageBROKER/picture alliance

Ритъмът на живот в този край се дефинира от приливите и отливите, които ту изяждат, ту откриват цели километри от бреговата линия. При отлив по тази линия се разхождат туристи, само че и археолози - таман за тях ще стане дума по-нататък.

Точно по тези места в днешната немска провинция Шлезвиг-Холщайн се е намирал богатият именит град, потънал преди повече от шест века. Той е бил предпазен с дървени насипи, само че те не удържали напора на стихията, която потопила цялото населено място. Жителите и домашните животни погинали в ледените януарски води на Северно море.

Днес пейзажът е толкоз изменен, че именитият град Рунгхолт мъчно може да бъде открит. А градът е именит, тъй като съгласно преданията бил богат колкото Рим, само че бил погубен от потопа поради греховното, безбожническо държание на жителите си. Столетия след изгубването на Рунгхолт локалните хора към момента си описват историята за помитащия яд на Всевишния и повода за него. Преданието гласи, че няколко селяни в локалната механа напили едно прасе и го поставили да спи. След това повикали енорийския духовник, който сякаш трябвало да помаже покойник. Когато схванал пиянската смешка, свещеникът отказал да извърши ритуала, само че пияниците го принудили да остане и почнали да го унижават, като даже напълнили с бира ритуалния потир за предоставяне на причестяване.

Гневният духовник се върнал в черквата и призовал Господ да накаже пияниците, безбожниците и горделивците, след което напуснал селището. Малко по-късно приливната вълна заличила града от лицето на Земята.

Различни средновековни документи и карти потвърждават съществуването на Рунгхолт. Тамошно пристанище евентуално е било средоточие на търговията със сол, вълна и кехлибар. От 100 години насам археолозите търсят погиналия град, а в научните и лаишки среди се въртят какви ли не хипотези за неговото местонахождение.

Първият пробив е сбъднат през 1921 година, когато край крайбрежията са открити редица остатъци, само че тези находки не са били съответно документирани. По-късно, през 90-те години на 20 век, студенти откриват на дъното на Ваденско море редица предмети, в това число и керамични части, монети и скъпоценни камъни. Тези находки подхранват легендата за мистериозната " Северна Атлантида ".

Минава много време, до момента в който археолозите съумеят дефинитивно да открият и картографират местоположението на Рунгхолт. Едва при започване на лятото на 2023 година триумфът им стана факт.

Следите на потопения град

Университетът " Кристиан Албрехт " в Кил оповестява, че разкопките, при които към този момент са открити основите на няколко здания, както и градският храм, са почнали още преди шест години. В плана вземат участие и техни сътрудници от университета " Йоханес Гутенберг " в Майнц.

Екипите археолози провели полеви изследвания, като всякога по време на прилив изтегляли цялата си екипировка на изсъхнало, а при отлив продължавали работата си на дъното. Работата им зависела напълно от приливите и отливите.

Археологически разкопки по време на отливСнимка: Ruth Blankenfeldt, Schleswig

До момента археолозите са разкрили следи от пристанищни уреди, дренажни системи и основите на тухлена църква, ситуирана на цели 600 квадратни метра. Основите и местоположението на тази постройка поддържат хипотезата, че точно това е градската църква, издигната през Средновековието с тухли - както по това време се строят и другите готически черкви. Наблизо има и следи от към 50 икономически постройки, издигнати върху изкуствени могили. Жилищата и стопанските здания били строени точно по този начин - нависоко, като мярка против бурни наводнения.

Учените към момента не оповестяват точната локация на тези разкопки. В близко бъдеще проби от тухлите ще бъдат изследвани в лаборатория, след което разкопките не престават. Всички с боязън чакат какво още ще разкрият археолозите за този мистериозен град.

*****

Вижте и това видео от архива ни:

Загадката с мъртъвците от пещерата Ел Трокс в Испания

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР