Обучение с персонален фокус, което разкрива талантите на всяко дете

...
Обучение с персонален фокус, което разкрива талантите на всяко дете
Коментари Харесай

Бъдещето е на персонализираното образование

Обучение с личен фокус, което разкрива гениите на всяко дете – това е бъдещето на образованието, показаха участниците във втория панел на конгрес „ Знание “, проведен от сп. „ Мениджър “.  За да се приготвяме за бъдещето на света, би трябвало да имаме техники, които да оказват помощ на децата да учат себе си и да си дават отговор на въпросите „ Кой съм аз? “ и „ Какво умея? “. Тоест, концепцията за самостоятелно обучение, ще придобива все по-голяма роля, разяснява Таня Петрова, депутат и член на парламентарната комисия по обучение и просвета.

Умението да познаваш себе си и опциите си ще е от основно значение, тъй като най-масовите специалности на бъдещето ще бъдат свързани с грижата за индивида и няма да могат да бъдат заместени от изкуствения разсъдък, предвижда тя.

Образователната система да развива и мери освен предметни познания, само че и умения – това е една от новите и ясни трендове за потребна промяна на просветителната система, означи на собствен ред Веселин Димитров, изпълнителен шеф на Сдружение „ Образование България 2030 “. 

40% от 15-годишните сега са функционално необразовани и този дял се върти от дълго време в общественото и експертното говорене, само че точно това е огромното предизвикателство, което продължава да стои пред нас. Близо 25 хиляди млади българи, до 29 години са регистрирани като безработни, а в това време към 62% от бизнеса изпитва дефицит на работна ръка. Затова, би трябвало да пожелаваме от учебното заведение да дава на нашите възпитаници гъвкави и адаптивни познания. Трябва да се развие и капацитета на учителите за преподаване на умения, т.е. бъдещите учители би трябвало да бъдат подготвяни да преподават умения, добави той.

Учене посредством правене или пък посредством прекарване, нова роля на учителя като медиатор и наставник са част от новаторските подходи, които към този момент „ прохождат “ в част от учебните заведения у нас. Те се ползват към този момент втора година в Основно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “, с. Челопеч. То основава и ползва собствен новаторски проект на образование, който развива математическо, остроумно и дизайн мислене посредством роботика, 3D принтиране и други, описа Весислава Панджерова, директор на учебното заведение. Чрез новите способи на преподаване децата към този момент са основали лично пособие по математика за 5 клас, което следва да бъде издадено от МОН. А в клуба по 3D принтиране децата създават „ аварийни елементи “ за човешкото тяло.

Въпросът, който стои и който би трябвало да решаваме е по какъв начин да създадем една среда, която бързо да реагира на измененията, разяснява и  Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Ние, представителите на виновния бизнес си слагаме като първа съществена цел да проучваме в дълбочина и да разкриваме провокациите и опциите, с цел да излизаме с новаторски хрумвания по какъв начин тези провокации да бъдат решени, добави той. Бизнесът към този момент е набелязал няколко съответни групови дейности в тази посока. Готови сме да поемем образованието на учители, които желаят да осъвременят своите показа и да прибавят повече практическа устременост в преподаването, както и да ги включим гратис в нашите просветителни центрове, уточни Траянов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР