Обучение, боеприпаси, поддръжка - изпращането на тежки оръжия на Украйна

...
Обучение, боеприпаси, поддръжка - изпращането на тежки оръжия на Украйна
Коментари Харесай

Чуждото оръжие в Украйна. Как ще се обучават войниците и откъде ще дойдат боеприпасите

Обучение, муниции, поддръжка - изпращането на тежки оръжия на Украйна от страните членки на НАТО, с цел да я подкрепят против съветската инвазия съставлява логистично предизвикателство, а в случай че спорът се проточи, то може да доближи лимита си, считат специалистите.

Следвайки образеца на Франция, Англия, Съединени американски щати или даже Чехия, Германия разгласи във вторник, че ще позволи доставки на зенитни самоходни установки вид " Гепард " на Украйна, част от чиято територия е бомбардирана от 24 февруари от Москва.

Отдавна желана от Киев, тази военна помощ се дава в миг, когато украинските сили се сблъскват с бавното придвижване на съветската войска в Донбас на изток, както и в южната част на Украйна.

В този подтекст изпращането на " самоходна артилерия, танкове и бронирани машини е способно да обезпечи забележителен настъпателен капацитет на украинските сили и даже да помогне за възобновяване на избрани военни качества, които са намалели след два месеца на война ", показва Лео Периа-Пение от Френския институт за интернационалните връзки (IFRI).

На сегашния стадий " този кратковременен принос към военния потенциал доминира над средносрочните съображения, свързани с логистиката. Та обаче също ще би трябвало да бъдат прегледани ", добавя френският откривател.

Засега тези съображения наподобяват добре пресметнати.

Париж, Вашингтон, Лондон и Прага заобикалят изпращането на съоръжение, които изисква месеци образование и забележителна логистична поддръжка, като американските танкове М1 " Ейбрамс " да вземем за пример, и избират да дават такова, за което е нужна лимитирано логистично подкрепяне.

Чешките танкове от руско време, много сходни с употребяваните от Украйна, ще изискват единствено няколко часа образование преди да влязат в приложимост на украинската войска.

Що се отнася до френските оръдия " Сезар ", те са известни с " лесната си потребление ", споделя Марк Шасиян, френски боен инженер и експерт по танкове и бронирани машини. " Може да схванеш по какъв начин действат за една заран ", добавя той.

Индустриално ноу-хау

Малко по-сложно е ситуацията с немските бойни машини " Гепард ", които разполагат с " усъвършенствана оръжейна система " и изискват образование от минимум " няколко седмици ", отбелязва специалистът.

Планираните за изпращане на Киев бронирани машини " Мардер " се чака да основат по-малко проблеми за " опитните украински бойци, които водят война от 2014 година " насам, счита някогашният почитан немски представител в НАТО Ханс Лотар Домрьозе.

Веднъж решен казусът с образованието, остава този с поддръжката. Как да бъде обезпечена поддръжката на това съоръжение и доставката на аварийни елементи при положение на щета или отчасти разрушение?

Според Периа-Пение " този въпрос е комплициран, само че може би по-малко, в сравнение с за други страни, които не имат промишления капацитет на Украйна, разполагаща със забележителна инфраструктура и ноу-хау в областта на бойните машини и тежката промишленост ".

" Ако съдействието сред европейската индустрия и украинските военни се развива без засечки, въпросът за поддръжката ще бъде решен без особени усложнения ", добави специалистът.

Според Карло Масала, специалист по защита и сигурност в Университета на Бундесвера в Мюнхен, въпросът за поддръжката не би трябвало незабавно да влиза в уравнението.

" Научете ги да употребяват образци, изпратете ги в Украйна. Ако могат да употребяват " Мардер " до три седмици, това е по-добре от нищо. Ако " Мардер " се повреди - добре, неприятен шанс ", сподели откривателят пред немската телевизия " Дойче веле ".

Недостиг на муниции

Остава внимателен въпросът за боеприпасите, който може да стане в действителност изострен, в случай че спорът продължи по-дълго.

" Всички се надяват спорът да завърши бързо ", споделя Жан-Пиер Молни, заместник-директор на Института за интернационалните и стратегически проучвания (IRIS). " Ако той се проточи обаче, рискът от дефицит на муниции не е изключен, по особено във връзка с оръдията " Сезар ", отбелязва той.

Обявеното от Австралия, Канада и Съединени американски щати изпращане на 155-милиметрови муниции от същия диаметър като " Сезар " може обаче да разреши да се попълнят запасите.

Същият въпрос поражда и при бронираните машини " Мардер ", които зависят от муниции, създадени в Швейцария. Впрочем Берн наложи несъгласие за изпращане на швейцарски муниции на Киев през Германия. " Това е една логистична невъзможност, доста по-опасна в кратковременен проект от въпроса за аварийните елементи ", счита Периа-Пение.

Ако боевете ескалират, оповестените задължения на този стадий по въпроса за изпращане на военно съоръжение могат бързо да се окажат също незадоволителни.

" Ако вземем сбора на това, което е оповестено за доставено от едни или други, и го сравним със загубите, регистрирани в последните осем седмици в муниции, съоръжение и други, актуалният ритъм на изтощение ще разреши защитата да продължи още месец и половина, не повече ", счита Шасиян.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР