Общуването е познато на хората от векове. От примитивното жестикулиране,

...
Общуването е познато на хората от векове. От примитивното жестикулиране,
Коментари Харесай

Кирил Петков погази правилата за вербална комуникация при срещата си с Байдън

Общуването е познато на хората от епохи. От примитивното жестикулиране, през цивилизационните известия, та чак до аналитичното и задълбочено аргументирано другарство. И всяко от изброените има своята специфичност и неписани правила, които възпитанието изисква да бъдат спазвани. И до момента в който тези правила са по-скоро целесъобразни, то в т.н бизнес сферата, в чиито рамки попада и политическата връзка, законите, нормите и конвенциите имат наложителен темперамент.

Вербалната връзка постоянно се дефинира от интелекта на общуващите, а невербалната - от възпитанието и познаването на нормите. Често езикът на тялото, жестовете и докосванията приказват повече от вербализираното. В този смисъл е значимо да можем да разчитаме езика на тялото и да си служим с него уместно, съгласно обстановката и, несъмнено, събеседника.

Любопитен образец в тази тенденция бе инцидентната среща " на крайник " сред премиера Кирил Петков и американския президент Джо Байдън в коридорите на взаимната сесия на евролидерите, която се организира на 24 март 2022 година в Брюксел.

За диалога сред двамата водачи се похвали персонално министър-председателят с пост и фотография в профила си в обществената мрежа Facebook.

На фотосите и видеото се вижда, че Петков е хванал по роднински Байдън за ръкава, като че ли с цел да показва " много близки " връзки, нарушавайки разпоредбите за обществена изолираност - дистанцията сред тях е към 30-ина сантиментра, а българинът извънредно за тази среда, другарски е сложил ръка на рамото на събеседника си.

В интернационално отношение това държание би могло да бъде изтълкувано като знак за топли връзки сред България и Съединени американски щати и персонално другарство сред Байдън и Петков. Но съгласно протоколните правила, наложителни за сходни високопоставени диалози, много от разпоредбите са погазени.

Прието е при среща сред двама държавници поздравът да е посредством здрависване. Това е изцяло задоволително, никога не се изискват повече формалности или любезности, неприемлива, несъмнено, е и прегръдката.

Това предписание е нарушил министър председателят Петков, докосвайки рамото на президента Байдън, което приказва за нахлуване в персоналното пространство на събеседника. От видео, онагледяващо случката, се вижда, че Байдън не отвръща по същия метод на Петков, стои дистанциран и даже избързва да си тръгне. Прави усещане, че въобще не слуша какво му приказва Петков и гледа леко настран от него.

По-формалното другарство е присъщо на младото потомство политици. Доста по-приятелското отношение обуславя градивния разговор и поддържа връзката свежа. Важно е обаче и двете страни да са на ти с този метод на другарство, тъй като в противоположен случай елементарно се получава противоположен резултат.

В този смисъл, поради политическия си опит и достолепната си възраст, да не загатваме културните и исторически разлики, президентът Байдън е привикнал да комуникира по открития ред.

Освен това в институция като Европейския съвет протоколните правила са наложителни. Още повече, че срещата сред Байдън и Петков е първа и това автоматизирано постанова спазване на нормите. Ясно е, че новият български министър-председател има какво да научи за златните правила на политическата връзка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР