Общото състояние на близо 2500-те милиардери на планетата, което е

...
Общото състояние на близо 2500-те милиардери на планетата, което е
Коментари Харесай

80% от богатството на света концентрирано в 2500 милиардери


Общото положение на близо 2500-те милиардери на планетата, което е 7.7 трлн. $, е колкото Брутният вътрешен продукт на четири пети или 80% от страните в света. Това заяви пред публицисти представителят на Фонда на Организация на обединените нации за популацията (ЮНФПА-UNFPA) Ричард Колъдж, при представянето на отчета " Живот в разнообразни светове ", предават ТАСС и Българска телеграфна агенция.

В документа е отделено огромно внимание на казуса със социално-икономическите неравенства. " Към днешна дата положението на 2473-ма милиардери в света се равнява на Брутният вътрешен продукт на четири пети от всички страни по света през 2015 година ", уточни Колъдж. В отчета на фонда са посочени данни на анализаторската компания Уелт-Екс (Wealth-X), оценяващи финансовите активи на всички милиардери на планетата на над 7,7 трилиона $.

" Това значи, че до момента в който някои привилегировани семейства ръководят бюджети за милиарди долари, неколкостотин милиона фамилии с труд претърпяват с по-малко от 1,25 щатски $ дневно. Огромната бездна сред най-богатите и най-бедните е освен несправедлива, само че и заплашва стопанската система, общностите и страните ", се споделя в отчета. Ричард Колъдж означи, че неравенството сред страните " като цяло понижава ", само че то " се ускорява вътре в самите страни, изключително в разрастващите се ".

По данни на ЮНФПА от 2008 до 2013 година общественият раздор се е нараснал в 34 страни по света, като приходите на най-богатите 60 % от популацията са нараствали по-бързо от приходите на останалите поданици на планетата.

Говорителят на фонда посочи, че прекалено огромната разлика сред богатите и бедните, с изключение на явно отрицателните последствия за самите страни, заплашва и постигането на поставените от Организация на обединените нации през 2015 година Цели за стабилно развиване, преди всичко задачата за унищожаване на бедността до 2030 година. Публикуването на отчета съответства с Международния ден за премахване на бедността, отбелязван на 17 октомври.

Във видеообръщение по този случай генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш уточни, че към 800 милиона души по света живеят под прага на бедността. Той напомни, че през 2015 година 193 страни членки на Организация на обединените нации са утвърдили стратегия за развиване до 2030 година, в която се ангажират на всички хора по света да бъде обезпечено почтено битие на безвредна планета. Гутериш прикани държавните управления да изпълнят това заричане.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР