Общо 990 проверки на строителни обекти в страната са направили

...
Общо 990 проверки на строителни обекти в страната са направили
Коментари Харесай

Инспекцията по труда излови над 5 100 нарушения в строителството

Общо 990 инспекции на строителни обекти в страната са създали инспекторите по труда в края на април. Кампанията е част от Европейската седмица на действието, проведена от Европейския орган по труда (ЕОТ). 

Констатирани при инспекциите са общо 5171 бр. нарушавания на нормите на трудовото законодателство, изясняват от Главната ревизия по труда.

От тях 3649 са нарушаванията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд.

Нарушенията по реализирането на трудовите правни отношения – по възникването, осъществяването и прекратяването им, по заплащането на труда, почивките и отпуските и други, са 1513.

За премахване на установените нарушавания са приложени общо 4968 насилствени административни ограничения. Спрени от употреба са 84 обекта, работни места, машини и уреди, застрашаващи живота и здравето на работещите. За някои от откритите нарушавания е потърсена административнонаказателна отговорност, като са формирани 324 актове.

По време на акцията са открити 139 души без подписани трудови контракти. Инспекцията по труда обичайно възнамерява специфична мярка, гарантираща засилен целогодишен надзор при осъществяване на строително-монтажни работи, като изключително деен е той сред април и октомври.

Предвид нараствания трудов травматизъм е засилен превантивният надзор от инспекторите по труда по време на инспекции в предприятия, за които има наложително условие към работещите да са минали характерно образование за подготовка или дееспособност. Това условие визира полагащите труд в строителството, в добивната индустрия (включително дърводобив) и в преработваща индустрия (включително металургия).

Анализът от контролната активност демонстрира, че в огромната си част трудовите злополуки са изцяло предотвратими. Причините, довели до тях, са идентични и най-често са свързани с занемаряване на разпоредбите за сигурност, несбъднат ефикасен надзор или недооценяване на рисковете на съответните работни места.

Инспекцията по труда припомня, че законодателят е вменил на работодателя цялата отговорност по обезпечаването на сигурност и здраве при работа, както и основаването на организация за практикуване на непрекъснат ефикасен надзор за спазването на въведените ограничения за минимизиране на рисковете. Работникът, от своя страна, следва прецизно да съблюдава наложените правила, с цел да се избегнат произшествия на работното място.

Работниците би трябвало да имат поради, че работата без трудов контракт попречва опцията им при настъпил трудов случай да се възползват от наложителната в бранш „ Строителство “ застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари.

Специален програмен продукт, създаден от Инспекцията по труда, оказва помощ на служащите и чиновници да ревизират каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират. Софтуерът съставлява въпросник, който прави оценка риска от недеклариран труд в другите му посоки – работа без трудов контракт или при фиктивни условия, нерегламентирани заплащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и други Софтуерът е създаден по трансграничния план „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ („ Cooperation for decent work “), финансиран от Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Инструментът за самокритика е свободно наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, която е сътрудник по плана, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и директен път към него посредством банера „ Провери дали работиш недекларирано “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР