Общо 59 творби на четирима изтъкнати фотографи, свързани с темите

...
Общо 59 творби на четирима изтъкнати фотографи, свързани с темите
Коментари Харесай

Изложба за 30-годишнината на наградата „Сахаров“ на Моста на влюбените

Общо 59 произведения на четирима изтъкнати фотографи, свързани с тематиките независимост на мисълта, независимост на изразяването, битка с дискриминирането и битка с насилието над дами, ще бъдат изложени от 25 май до 6 юни 2018 година на Моста на влюбените в София. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в България. От 1988 година насам Европейският парламент присъжда годишно премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта на персони или организации, които имат извънреден принос в битката за правата на индивида по целия свят.

Изложбата, отдадена на 30-ата годишнина на премията, е взаимна самодейност на Екологичен потенциал и световноизвестния интернационален фотографски колектив „ Магнум “ и отразява живота на четирима бранители на правата на индивида от разнообразни краища на света. Фоторепортажът „ Те пазят нашите свободи – 30 години от учредяването на премията „ Сахаров “ ни потапя в тяхното всекидневие, забелязано през обектива на фотографите от „ Магнум “.

Жером Сесини съпровожда бранителя на правата на индивида Самрит Венг в пътуванията му до отдалечени села в Камбоджа и документира живота на етнически малцинствени групи, наложително изселени от мултинационални компании.

Фотографиите на Неуша Таваколян отразяват дейностите на Асма Кауеш – млада правозащитничка от Тунис, която се пробва да защищити младежи от радикализиране. Създаденото от Кауеш съдружие дава на тези младежи опцията да показват страстите си посредством махленски спектакъл, в семинари и културни действия.

В Етиопия Енри Цанай документира всекидневието на Амеха Меконен – юрист, който се застъпва за публицисти, подложени на цензура от държавните органи. Фотографиите илюстрират срещите на Меконен с клиенти, застрашени от отнемане от независимост поради свои изявления.

В Босна и Херцеговина Бике Депортер съпровожда Ядранка Миличевич, някогашна бежанка от военния спор на Балканите, която през днешния ден работи в отбрана на правата на дами, станали жертва на принуждение или дискриминация.

Творбите от фотографската галерия съумяват да покажат отдадеността на тези деятели на идеята за отбрана на правата на индивида – от правата на дамите до свободата на словото, от предотвратяването на радикализацията до предотвратяването на потисничеството на малцинствата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР