Общо 569 мигранти бяха спасени днес при три операции, извършени

...
Общо 569 мигранти бяха спасени днес при три операции, извършени
Коментари Харесай

Стотици мигранти бяха спасени край Испания, а Италия предупреди организациите да не разчитат на нея

Общо 569 мигранти бяха избавени през днешния ден при три интервенции, осъществени от испанската избавителна работа край крайбрежията на страната, съобщи Франс прес, цитирайки изказване на управляващите.

Натъпкани на 16 лодки 264 души бяха избавени в Гибралтарския пролив и отведени в пристанищата Тарифа и Барбате в Андалузия. Други 176 са били избавени в Средиземно море, сред южна Испания и северната част на Мароко, а 129 - край остров Гран Канария в Атлантическия океан, осведоми Българска телеграфна агенция.

Спасените мигранти, измежду които има малолетни, дами и няколко бебета, са най-вече от Магреб и страните южно от Сахара, само че също от Азия, посочи представител на избавителните служби.

Спасителните интервенции бяха осъществени шест дни, откакто във Валенсия дойде кораба " Акуариус " със 629 мигранти, избавени край крайбрежията на Либия. Италия и Малта му не разрешиха да дебаркира в техни пристанища.
Утре в Брюксел ще се състои среща на високо ниво на Европейски Съюз, на която ще бъде разисквана миграцията.

Междувременно италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, представен от ДПА, съобщи, че филантропичните организации, спасяващи мигранти в морето, могат да не помнят за италианските пристанища.

Кораб на немска неправителствена организация с над 200 души не получи позволение да дебаркира.

" Искам да повторя, че тези кораби могат да не помнят за Италия: желая да прекъсна бизнеса на трафиканти и мафиоти! ", съобщи Салвини във Facebook. Той акцентира, че възбраната се отнася и до неправителствените организации Проактива оупън армс, " SOS Mediterranee ", " Sea-Watch " и " Sea-Eye ". Техни кораби се намират в морето или в малтийски пристанища.

Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига ", от дълго време упреква филантропичните Неправителствени организации, че се възползват от спасяването на мигранти и че сътрудничат на трафиканти на хора. Обвиненията му са недоказани и организациите ги отхвърлят изрично. Преди няколко часа " SOS Mediterranee " насочи апел към държавните управления от Европейски Съюз да подсигуряват, че избавените мигранти ще могат да бъдат сваляни на брега бързо и прикани за създаване на европейски проект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР