Общо 49.9 млн. лв. са приходите от нощувки у нас

...
Общо 49.9 млн. лв. са приходите от нощувки у нас
Коментари Харесай

Хора, пътища и дупки

Общо 49.9 млн. лева са приходите от нощувки у нас през октомври, като те са с 11.5% повече в съпоставяне със същия месец година по-рано. Има нарастване на паричните приходи както от задграничните, по този начин и от български жители, което пък е разследване от множеството посетители и брой на нощувките. Най-предпочитани за настаняване са били хотелите с 4 и 5 звезди.

.............

Одобрена е кандидатурата на Радосвет Радев - изпълнителен ръководител на Българската стопанска камара, за член на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК) с мандат до 2020 година. Номинацията му беше издигната от Икономическия и обществен съвет на България. ЕИСК е съвещателен орган на Европейския съюз, като показва мнения по разнообразни свързани с Европейски Съюз въпроси.

............

Над 5.5 млн. пасажери са обслужени през тази година на морските летища. През терминалите във Варна са минали 2.26 млн. индивида, което е с 16% повече на годишна база. На летище Бургас са обслужени 3.26 млн. пасажери, като нарастването им е с 10 на 100. Броят на самолетните компании, които оперират на двете летища, към този момент доближава 100. Те обслужват полети по 182 маршрута до 48 страни. През тази година максимален растеж има при пасажерите от Германия. След тях са пасажерите от Полша и Англия.

...........

Животът в България е поскъпнал с 2.7% от началото на годината. Поевтиняването на горивата забави инфлацията през ноември, демонстрират данните на статистиката. Годишната инфлация за ноември на годишна база е 3.1%, което сочи закъснение по отношение на темпа от 3.6% през октомври.

................

Приоритет на държавното управление са електронните услуги и понижаване на тежестта на административната работа, в това число да се издават визи по електронен път, което е основен приоритет, сподели министърът на туризма Николина Ангелкова.

..............

Корупцията коства на България 11 милиарда евро годишно, което е 14% от нейния БВП, твърди отчет на групата на Зелените в Европарламента. От всички страни в Европейски Съюз единствено Румъния е по-зле - подкупите изяждат 15% от Брутният вътрешен продукт на северната ни съседка.

..............

Онлайн търговията в България нараства до 664 млн. евро през тази година, като тук влизат единствено покупко-продажби от бизнес към крайни клиенти. Това излиза наяве от Европейски отчет за електронната търговия за 2018-а. Ръстът на пазара по отношение на предходната година доближава 30%, когато размерът на онлайн търговията е бил 511 млн. евро с растеж от 22% по отношение на 2016-а. Електронната търговия и дигитализацията на търговията на дребно и на едро трансформират главно бранша, създавайки нови бизнес благоприятни условия и модели, нови работни места и нови форми на взаимоотношение с потребителите.

..............

Нараства противозаконният импорт на пестициди в България през последните години, както и продажбата на подправени препарати за растителна отбрана. Става дума за незаконни артикули, които в множеството случаи съдържат субстанции и добавки, неразрешени за приложимост в целия Европейски съюз. Фалшивите и противозаконни пестициди имат съвсем 14% дял на пазара на общността.

..........

Обновени са 1544 многофамилни жилищни здания в страната по Националната стратегия за енергийна успеваемост. По други 220 от общо 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране с "Българска банка за развиване " АД се извършват строително-монтажни работи. Още 224 са на стадий проучване. Към 30 ноември най-вече са приключените здания в община Бургас - 197. Там подписаните контракти са общо 205, като по последните 8 здания текат строителни работи.

.............

Услугите, самостоятелното ползване на семействата и увеличаващият се експорт тласкат нагоре стопанската система на България, която през третото тримесечие отбелязва 3.1% растеж. Това сочат ревизираните данни на Национален статистически институт. Преди две седмици експресните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) сочеха годишен растеж от 3% през третото тримесечие. Корекцията в този момент се прави основно поради данните от износа, които идват по-късно. Делът на услугите в българската стопанска система, който обичайно е огромен, се е нараснал още повече през третото тримесечие. Износът и потреблението също имат огромен принос към растежа на Брутният вътрешен продукт, сочат данните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР