Общо 30 млн. лева са необходими за изграждане на пречиствателна

...
Общо 30 млн. лева са необходими за изграждане на пречиствателна
Коментари Харесай

30 млн. лв. са необходими за решаването на проблема с водата в Хасково

Общо 30 млн. лв. са нужни за създаване на пречиствателна станция за питейна вода, водовземно оборудване и нови водопроводи, с цел да бъде обезпечена чиста питейна вода за област Хасково. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен надзор. Тези средства са конкретизирани в изследване, осъществено от Министерство на регионалното развитие в интервала април 2020 година - юни 2021 година за опциите за потреблението на водата на язовир „ Тракиец “ за водоснабдяване на град Хасково с питейна вода.

Проблемът с обезпечаване на чиста питейна вода за област Хасково е предпочитан за ведомството и по него се работи и в политическия кабинет, в експертни групи, и в „ Български ВиК холдинг “, удостовери министър Караджов. Целта е да се откри напълно нов метод за филтриране на водата.

В момента строителното министерство създава Регионално прединвестиционно изследване за територията, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД - Хасково. Обхватът на създаването включва разглеждане на всички агломерации над 2000 еквивалент поданици за отклоняване и филтриране на отпадъчни води и всички обитаеми места над 50 поданици за питейни води.

В обсега на прединвестиционното изследване ще бъдат прегледани стратегически разновидности за обезпечаване на вода с положително качество за водоснабдяването на град Хасково. Целта е да се откри най-хубавото инженерно решение за премахване на проблемите по стопански ефикасен метод, изясни районният министър. Ще бъдат прегледани разнообразни благоприятни условия за водоснабдяването на града, в това число от повърхностни водоизточници, като потреблението на язовир „ Тракиец “. Ще бъдат избрани съответните обекти, построяването на които ще бъде финансирано със средства от европейските фондове. 

След установяването на казуса със замърсяване с натурален уран през 2017 година, проблематичните водоизточници са били изключени, а държавното управление е отпуснало 1 953 000 лв. за в допълнение спешно водоснабдяване на град Хасково. Допълнително 1.8 млн. лв. са дадени от бюджета на районното министерство през 2020 и 2021 година за реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа, с цел да бъдат понижени повредите и да се обезпечи непрекъснатост на водоснабдяването.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР