Общо 25 машини участваха в първия по рода си парад

...
Общо 25 машини участваха в първия по рода си парад
Коментари Харесай

25 машини участваха в първия по рода си парад на спасителна и пожарна техника в Горна Оряховица

Общо 25 машини участваха в първия по рода си церемониал на избавителна и пожарникарска техника и оборудвани, който се организира в региона на бранш „ Специализирана оперативна активност ” в Горна Оряховица. Повод за това е Седмицата на пожарната сигурност и идният професионален празник на чиновниците от структурите на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” при Министерство на вътрешните работи. Гости на демонстрациите на техника бяха кметът инж. Добромир Добрев, регионалният шеф проф. доктор Любомира Попова, началници на служби от системата на Министерство на вътрешните работи, ръководители на институции и компании.

 пожарна

Машините, които участваха в парада са на щат в Сектор „ Специализирани оперативни действия ” Горна Оряховица, РСПБЗН – Горна Оряховица и РДПБЗН – Велико Търново.
АТВ за избавителни действия при планински и труднодостъпни региони в тежка зимна конюнктура, „ Ланд Роувър “ – избавителен автомобил с нараснала проходимост и хидравлични режещи и разпъващи принадлежности за деяние при ПТП, „ Форд Рейнджър Алпи “, окомплектован с алпийско съоръжение, „ Форд Транзит “ с водолазно съоръжение, „ Ивеко Дейли “ за радиационна, химическа и биологична отбрана с моторни и ръчни пръскачки за обеззаразяване, комплект за ограничение на разливи на рискови субстанции, помпа и контейнер за нападателни течности и химическо съоръжение за попречване на катастрофи с рискови субстанции, химически повреди и радиационно замърсяване, пожарогасителни и водоснабдителни ЗИЛ-ове, „ Татра “ 8х8 за превозване на техника и персонален състав, „ Ивеко Тракер “ с кран и сменяеми контейнери за реагиране при наводнения бе дребна част от техниката, показана в навечерието на празника.

 пожарна

Специални посетители на парада бяха децата от ДГ „ Бодра промяна ”. Малчуганите бяха изключително впечатлени всъдехода „ Амфибия “, който се употребява за избавяне и евакуация в труднодостъпни или наводнени местности. Амбифията може да изтегля по едно и също време до 16 души и е пригодена за прекосяване през наводнени сектори. На въоръжение в бранш „ Специализирани избавителни действия “ са 2 такива автомобила.

РДПБЗН във Велико Търново е една от 28-те дирекции в страната, а в структурата на Дирекцията са основани 7 Районни служби. На 11 ноември 2009 година Народното събрание приема промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, с които Главна дирекция „ Гражданска отбрана “ става национална профилирана конструкция на Министерство на вътрешните работи. През 2015 година от 28 групи за избавителни действия към Регионалните дирекции по пожарна сигурност и отбрана на популацията са основани 8 бранша „ Специализирани оперативни действия “. Един от тях е в Горна Оряховица“, напомни началникът на бранша основен контрольор инж. Стефан Личев.

Секторът прави действия на територията на Великотърновска и Габровска области, част от областите Плевен и Ловеч, общините Антоново и Омуртаг. С присъединението на бранша към РДБПЗН дейностите на спасителите и пожарникарите се усилват за цялостна отбрана на популацията. Това включва ликвидирането на огромни и комплицирани пожари, химически повреди, радиационно и биологично замърсяване, наводнения, трусове, произшествия, свлачища, както и водолазни действия. Служителите на бранша, дружно с сътрудниците от РСПБЗН, вземат участие в търсене и избавяне на жители, разкъртване и почистване на структури, рязане и разтягане при произшествия и т. н.

Сред произшествията, в които са се включвали, са приключване на солна киселина в Горна Оряховица през 2003 година, наводненията в Цар Калоян през 2005 година и в Мизия през август 2014 година, ПТП с приключване на стирен в Дебелец през 2011 година, търсене на телата на затрупани туристи в Крушунските водопади през 2015 година, детонацията в Хитрино и други Те вземат участие и в интернационалните задачи, измежду които земетресението в Турция през 1999 година, случаят с кораба „ Хера “ през 2004 година, злополука с пътнически рейс в Сърбия през същата година.

Въпреки компликациите, които срещат, чиновниците на бранша взаимно с пожарникарите ще не престават да се потвърждават и ще се борят един до друг с тях за очистване на пожари, повреди, произшествия, сподели още инж. Личев. Спасителите бяха поздравени и от регионалния шеф инж. Любомира Попова и децата от ДГ „ Бодра промяна “.

Демонстрация на избавяне на потърпевш по алпийски прийом направиха Милко Николаев, Петър Янков и Калин Йорданов от СОД. Те демонстрираха така наречен накривен тролей, прилаган в случаи, когато техника не може да доближи до потърпевшия.

Тролеят е най-често употребяваният способ за избавяне, като евакуираният се спуска по наклонено въже, а алпинистите наблюдават за салдото. Преди да стартира избавителната акция при потребност на потърпевшия се оказва здравна помощ и се имобилизира. Доста постоянно спасители от СОД – Горна Оряховица употребяват способа при избавителни акции от скални венци в региона. Най-голямата система, изграждана от спасителите до момента, е 200 метра.

След демонстрацията всеки, които пожела, можеше да прегледа от близко техниката и да получи по-подробна информация за нея.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР