Общо 200 безплатни прегледа ще бъдат направени в УСБАЛО Проф.

...
Общо 200 безплатни прегледа ще бъдат направени в УСБАЛО Проф.
Коментари Харесай

200 безплатни прегледа в УСБАЛО по случай Световния ден за борба с рака

Общо 200 безвъзмездни прегледа ще бъдат направени в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски " по случай Световния ден за битка с рака през февруари, оповестяват от болничното заведение. За самодейността университетската профилирана болница по онкология отваря изключителна телефонна линия за записване на пациентите: 0894 62 33 32 (от понеделник до петък от 8.30 до 16.00 ч).

Прегледите ще се организират в седмицата от 5 до 9 февруари в Клиника по гръдна хирургия с шеф проф. доктор Иван Гаврилов, в Отделение по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия с шеф доктор Ваня Митова; Клиника по коремна хирургия с шеф доцент доктор Лъчезар Джонгов, Клиника по урология с началник доктор Борис Цингилев, Клиника по лъчетерапия със завеждащ проф. доктор Михайлова, Клиника по ядрена медицина с началник проф. доктор Елена Пиперкова, Клиника по УНГ заболявания с началник доцент доктор Кирил Попов, Клиника по Гинекология с шеф доктор Красимир Ангелов, Отделение по образна диагностика с шеф доктор Иво Гергов, Клиника по дерматология с началник доктор Наташа Цекова Трайкович.

Ще се включат също по този начин и лабораториите от Клиника по клинична патология с шеф доцент доктор Свитлана Бачурска и Клиника по микробиология със завеждащ проф. доктор Стефана Събчева, осведомят още от лечебното заведение.

В резултат на активността и постигнатите резултати, най-голямото профилирано онкологично лечебно заведение у нас - УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “, е номинирано от Министерството на здравеопазването и утвърдено от Европейската комисия за присъединение в EU4Health Programme – 2023-JA-07 като изчерпателен онкологичен център (Comprehensive Cancer Center) за страната. Като подобен УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ ще бъде включена в основаването на Европейската мрежа на всеобхватните онкологични инфраструктури/ центрове. Целта на мрежата от всеобхватни онкологични центрове е да  се преодолеят неравенствата в грижите за онкологично болните и на тях да се дават едни и същи качествени здравни услуги във всички държави-членки на Европейски Съюз до 2025 година Това е в изпълнение  на Плана за битка с рака на Европейска комисия, признат преди 2 години.

УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ е единственото лечебно заведение в страната, в което работят общо 9 профилирани онкологични комисии по обособените локализации – гърда, бял дроб, урология, гинекология, УНГ, химиотрерапия, лъчетерапия, кожни заболявания, хирургия. Във всяка профилирана онкокомисия вземат участие – патолог, хирург, медицински онколог, лъчетерапевт, експерт по образна диагностика, експерт по ядрена медицина и други експерти, в случай че е належащо. В университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология е затворен целият цикъл от диагностика, сложно лекуване и следене на онкологично болните от цялата страна.

В УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ се работи по 86 клинични пътеки, 17 амбулаторни процедури  и 2 броя клинични процедури. Годишно през стационара на лечебното заведение минават на 13 000 заболели, като 80% от тях са със злокачествени болести. В хирургичните клиники в болничното заведение годишно се оперират 3500 пациенти, като при 40% от тях са огромните и доста огромните оперативни интервенции. За 2023 година над 5500 са миналите пациенти през Клиниката по здравна онкология и повече от 2500  през Клиниката по Лъчелечение. Постъпилите за лекуване в болничното заведение за същата година са 13 147, от които единствено 21 са умрелите. Това е доста невисок индикатор за тази тежка патология. 

От изписаните заболели единствено при 17 има утежняване на болестта. Над 7000 са изписани като оздравели или с възстановяване на болестта, а към 6000 без смяна в положението.

Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология е приемник на Национален онкологичен център. Към момента реализира високо профилирана диагностично-лечебна и консултативна активност за всички онкологични заболели в страната; ползва тактика на сложна национална здравна политика срещу рака; управлява и координира националната лечебна тактичност при онкологичните болести и изготвя стандарти и управления по онкология, взаимно със експерти от други институции и организации. Лечебното заведение провежда, управлява и регистрира резултатите от организацията на онкологичната помощ въз основата на информация на Национален раков регистър; организира следдипломно образование по специалностите „ здравна онкология “ и „ лъчелечение “, както и курсове за повишение квалификацията на обособени посоки на онкологията; дава експертни мнения за инвалидизация и трудоустрояване; прави научна и научно-приложна активност в региона на рака и взе участие в национални и интернационалните изследвания. Провежда политика на страната и Съвета на Европа по онкология и сътрудничи с интернационалните центрове и организации, свързани с проблемите в онкологията.

Отделението по хирургия на гърда УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ е най-голямото профилирано хирургично, научно и високо софтуерно звено. С над 1 100 интервенции на гърдата годишно се подрежда измежду водещите по хирургия при тази локализация в цялата страна. Качеството на осъществяваната здравна и оперативна активност в Отделението по хирургия на гърда се обективизира посредством резултатите от най-голямото изследване за тази локализация в страната, при което се проучва въздействието на степента на съблюдаване на стандартите върху преживяемостта на пациентите с рак на гърдата. В изследването са употребявани данни от 10 500 пациенти от цялата страна, диагностицирани с рак на гърдата и регистрирани в Националния раков указател. Получените резултати демонстрират, че най-високо е равнището на съблюдаване на стандартите за сложно лекуване на пациентите с рак на гърдата в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ (75.8%), което обезпечава най-високата 3-годишна преживяемост (92.1%) спрямо останалите лечебни заведения в България и е сравнима със междинната за Европа - 89.0%.

Клиниката по ядрена медицина на УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “ е с най-високо, трето равнище, на подготвеност по Националната оценка и медицински стандарт. В клиниката са готови доста експерти, които през днешния ден работят и управляват други нуклеарно-медицински структури в страната и в другите страни от Европейски Съюз.

В своята над 60-годишна история до момента клиниката следва европейските обичаи и ползва новаторски технологии в своята рутинна активност постоянно е имала водеща роля по специалността „ Нуклеарна медицина “ в страната. Доказателство за престижа, професионализма и престижа на клиниката е огромният пациентопоток - над 3000 съвещания и проучвания годишно.

В Клиниката по здравна онкология доста е повишен броят на миналите и лекувани пациенти - над 20% за последните 18 месеца. Лечението се реализира съгласно интернационалните рекомендации с оптимално дозиране, без отсрочване. В Клиниката се организира лекуване по индикации и без значение, че активността и проучванията с перорални лекарства не се заплащат от НЗОК, то се ползва независимо на към 20% от миналите заболели. Рутинно се употребяват и вкарват новостите в онкологичната процедура от интернационалните онкологични събития след локално показване. Към момента се организират над 15 клинични изпитвания, което дава опция за достъп на онкологично болните до нови лечебни схеми и лекарства. Осъществява се необятно проучване на панели биомаркери (генетични изследвания), позволяващи персонализирано лекуване на всеки обособен пациент с съответно заболяване.

Клиниката по лъчелечение е най-голямата в страната и предлага цялата палитра от всички типове лъчелечение. Прилага се както перкутанно (външно облъчване), по този начин и брахитерапия (вътрешно облъчване). В Клиниката работи единствената в страната уредба за хеликална томотерапия. Пациентите от цялата страна, в границите на две седмици, имат достъп до качествено лъчелечение. В Центъра се предлага облъчване при всички локализации на туморния развой, в това число и целотелесно облъчване при хематологични болести в съдействие с лекари хематолози. Годишно през клиниката минават към 2 500 заболели (на първо място в страната), сред които и деца, като тя разполага с 40 кревати. Преди осъществяване на лъчелечението всички заболели се разискват на високо-специализирани онкологични комитети в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “. Специалисти от клиниката вземат участие в такива комитети и на други лечебни заведения в София и страната. При 25% от болните се ползват схеми на по едно и също време лъче-химиолечение в съдействие с лекарите от Клиниката по здравна онкология на лечебното заведение. Годишно в клиниката се образоват над 45 рентгенови лаборанти и се организира главен курс по специалността „ лъчелечение “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР