Общо 140,36 милиона лева от бюджета на Столична община се

...
Общо 140,36 милиона лева от бюджета на Столична община се
Коментари Харесай

Над 74 млн. лева за улици и булеварди в София през 2020 година

Общо 140,36 милиона лв. от бюджета на Столична община се плануват за жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда следващата година. От тях 74,52 млн. лв. са за създаване, ремонт и поддръжка на уличната мрежа. Това стана ясно по време на представянето на проекто-бюджета на столицата за 2020 година от кмета Йорданка Фандъкова. Няколко ще бъдат по-големите и основни планове, заложени в план-сметката на общината. Ето какви са капиталовите планове все още:

Къде да чакаме поправки?
Приоритет ще бъде построяването на връзките с Околовръстния път и вътрешния кръг, означи Фандъкова.
За ремонт и в допълнение уголемение ще бъдат затворени булевардите " Тодор Каблешков " и " Филип Кутев ". Предвижда се реорганизация и на бул. " Монтевидео " от бул. " Н. Петков " до бул. " Президент Линкълн ". Ще бъде построена и Източна дъга от бул. " Ботевградско шосе " до ССТ. Ще бъде рехабилитиран бул. " Първа българска войска " и бул. " Ген. Скобелев " в това число и транспортния тунел при НДК.

Ще продължи и реконструкцията на бул. " България " - този път, в сектора от ул. " Фритьоф Нансен " до Околовръстен път. Предвижда се и рехабилитация на бул. " Асен Йорданов " от бул. " Шипченски проход " до бул. " Христофор Колумб ".

Ключов план е и главния ремонт на трамвайния път от Съдебната палата до " Княжево " с създаване на линеен парк по бул. " Македония ". Според проекто-бюджета за 2020 година общо 213 млн. лв. ще бъдат вложени в третата линия на метрото и закупуване на трамваи и рейсове. През 2020 година се чака да бъдат приключени 2 стадия от третата линия на метрото.

Очаква се да бъдат закупени нови 38 трамвая, 30 тролея и 82 електрически рейса.

В бюджета за 2020 година се заделят и 10 млн. лв., които да бъдат предоставени на районните кметове за осъществяване на техни стратегии.

Колко е общият бюджет и по кое време ще се одобри?

Към момента предлагането за бюджет на Столична община за 2020 година е  1,703 милиарда лв.. Собствените доходи ще са 778 млн. лв. , което е с 52,7 млн. лв. повече от личните доходи от предходната година. 46 млн. от тях ще са от налози и такси. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекто-бюджета на Столична Община за 2020 година.

" Проектът за бюджет ще влезе в СОС до 23 януари. Трябва да го приемем в границите на 2 седмици след вкарването му в общинския съвет. Това значи, че ще бъде признат при започване на месец февруари. Дотогава ще протичат разисквания и полемики ", съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

По думите на кмета на София 2 ще са главните задания за администриране следващата година - едната е да се защитят повече средства в вложенията по кварталите, да се продължи подобряването на градския превоз и качеството на въздуха. Втората задача  е да се обезпечат средства за медицинските сестри, учителите, обществените служащи и тези в общинските сдружения. Част от тези увеличени са планувани в държавния бюджет.

" Това са хората, на които всички разчитаме за естественото действие на града. Тези групи ще получат нарастване с минимум 10% . Най-голямо е нарастването на заплатите на медицинските сестри в учебните заведения и детските градини ", изясни Фандъкова.

Здравеопазване, просвета, екология, обществени действия

И посочи, че 650 милиона лв. са разноските по просвета, опазване на здравето, обществените действия, сигурност и заплати на обществени служащи и учители, а 134 млн. лв. са за съфинансиране на градския превоз. 

" Тази година финансовата стратегия ще е 471 млн. лв. . От тях над половината са предпазени средства по европейски планове. Топ целите в нея са вложенията в инфраструктурата на кварталите, развиването на метрото, градския превоз, обучение и запазване на културно-историческото завещание на града ", сподели столичния кмет. 

37,6 млн. лв. са финансовите вложения в областта на екологията - паркове, депа, ръководство на отпадъците. Започва и плана за създаване на зелени острови в междублокови пространства в кв. " Левски В ". Предвижда се и облагородяването на парк " Кукуряк " в " Овча купел ". Продължават и плановете за рекултивация на депата за боклуци. 

Над 7,5 млн. де отделят за просвета и куллтурно завещание - това са директни вложения. През 2020 година ще бъде приключена реставрацията на минералната баня в Банкя. Ще се стартира и реституция на баните в " Овча купел " и " Горна баня ". 300 хиляди лв. се залагат за запазване на монументи на културата. 

" През 2020 година започваме създаване на Центъра за модерно изкуство, както и главен ремон на Малък градски спектакъл, а 2,6 млн. лв. залагаме за бранша за цифровизация ", сподели още Йорданка Фандъкова.

Училища и детски градини

" Една от най-важните тематики - детските градини и учебни заведения - 61,4 млн. лв. за създаване на нови детски градини и учебни заведения и техните поправки - ще бъдат построени 2 нови ясли и ще бъдат построени или ремонтирани главно 26 учебни заведения и детски градини. Освен тях са подготвени плановете за създаване на нови 4 учебни заведения и 7 детски градини, което значи, че имаме голям късмет през 2020 година да построяваме 16 нови детски градини и 10 учебни заведения ", разясни столичния кмет.

Разходите в числа:
80472585_421255022093229_2597669256539668480_n.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР