Общо 120 души, от които 35 икономически неактивни, се включиха

...
Общо 120 души, от които 35 икономически неактивни, се включиха
Коментари Харесай

Иновативен социален проект във Варна обхвана 120 души

Общо 120 души, от които 35 стопански неактивни, се включиха в план за професионално образование и претовареност на Фондация „ Владиславово “ в партньорство с Фондация „ Николаевка ” и Оперативна програма „ Управление на планове и озеленяване ”. Реалните резултати се мерят с назначените по плана на 35 обществени асистента за период от 6 месеца, над 15 лица откриха своята нова работа с добитите познания и си осигуриха трайна претовареност.

От потребителите, които бяха стимулирани, 10 лица се записаха в Бюро по труда град Варна за намиране на работа, или започнаха работа. Планирани бяха консуматори на обществената услуга „ Мобилен екип за обществена и здравна работа на терен “ – 50 лица. Възрастни в риск 40 лица и 10 лица представители на групата от хора с увреждания и техните фамилии.

В рамките на новаторския обществен план беше извършено огромно социологическо проучване, като данните от него бяха завършени в проучвателен отчет и разбор. Заснет беше филм като активност по плана, който разкрива обществените услуги, предоставящи се на територията на община Варна. Филмът и отчетът са налични на уеб страницата на община Варна без ограничавания. Успоредно с дейностите по плана се извършваше настоящо отчитане, преписка с Управляващия орган и мониторинг на дейностите.

Социалният план продължи 19 месеца, от началото на май 2017 година до края на ноември 2018 година, и реализира главната си цел – разширение на опциите за възстановяване качеството на живот на хората с увреждания и техните фамилии, обезпечаване на качествена грижа за потребителите съгласно техните потребности. В интервала за 15 месеца на участниците се предоставиха следните услуги: работа за обществена интеграция и интензивно присъединяване на потребителите в живота на общността, работа със фамилии и близки, реализиране на връзки с обществеността, образуване на свободното време, отдиха и развлеченията на потребителите, рехабилитационна работа, арттерапия, трудотерапия, здравни съвещания. Всички тези действия се организираха на терен в домовете на потребителите, в помещението на МЕКСЗТ в ДКЦ „ Св. Иван Рилски “ в квартал Аспарухово, както и измежду околните естествени забележителности. Екипът от експерти включваше психолог, обществен служащ, здравна сестра, логопед, правист, трудо- и арттерапевт и експерт по маркетинг.

Проектът сътвори условия за възстановяване качеството на живот на хората с увреждания и техните фамилии, повишение на мотивацията им за водене на самостоятелен и независим метод на живот посредством поощряване на равните благоприятни условия на тези лица за претовареност и интеграция на пазара на труда в Община Варна. Изпълнена беше и характерната цел на плана – основаване на работещ новаторски модел за интензивно обществено включване. Това се осъществя посредством професионално ориентиране; образование и професионално развитие; трудова реализация; обществена интеграция и включване на хора представители на обществено уязвимите групи /целевата група по проекта/.

––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------------------------------
Номер на контракта за безплатна помощ и название на плана: Процедура BG05M9OP001-2.005 ”Активно включване ”, план BG05M9OP001-2.005-0019-C04„ Активни в труда на територията на община Варна “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР