Общият съд на Европейския съюз в Люксембург отмени на първа

...
Общият съд на Европейския съюз в Люксембург отмени на първа
Коментари Харесай

България се разминава с глобата от 150 млн. лв. за държавен газов монопол

Общият съд на Европейския съюз в Люксембург анулира на първа инстанция решението на Европейската комисия, с което в края на 2018 година Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " бяха санкционирани с общо 77 млн. евро (150 млн. лева.) за злоупотребила с господстващото си състояние. Глобата беше наложена по така наречен газово дело, заведено от Европейска комисия след тъжба на " Овергаз " от 2011 година за това, че на компанията е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа.

Тогава БЕХ и вместо това издаде банкови гаранции в интерес на Еврокомисията, само че все пак сумите стояха като пасив в държавните сдружения. След това, при започване на 2019 година, беше в Съда в Люксембург против решението на Европейска комисия. Рискът тук беше при отрицателен процес да се наложи да се заплащат лихви за неплатената в точния момент глоба. Сега обаче наподобява, че това няма да се случи, въпреки решението на съда да може да се апелира. За какво тъкмо беше глобата Европейска комисия заведе делото против БЕХ и дъщерите му газови сдружения след тъжба на " Овергаз " от 2011 година за това, че на компанията е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа. В хода на траялата 7 години процедура беше открито, че държавните компании са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. На процедура БЕХ е употребявал господстващото състояние на " Булгартрансгаз ", с цел да отбрани съвсем монополното състояние на " Булгаргаз " при доставките на газ. Освен това " Булгаргаз " се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.

" Години наред българските консуматори на природен газ са били лишени от опция за избор на снабдители, защото групата на БЕХ е отказвала да даде достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро ", сподели през декември 2018 година комисар Маргрете Вестагер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията. Какво споделят съдиите Съдът на Европейски Съюз обаче е открил, че назад на изказванията на Европейска комисия, държанието на " Булгартрансгаз " не е попречило трети страни да получат достъп до българската газопреносна мрежа и подземното газово вместилище " Чирен ". Според магистратите нито една компания не е могла да навлезе на българския пазар, респективно да получи ефикасен достъп до газопреносна мрежа и хранилището " Чирен ", без достъп до румънския газопровод, стопанисван от оператора на румънската газопреносна система - Transgaz.

" Поради неналичието на опция румънският газопровод е представлявал безусловно нужна инфраструктура за преноса на съветски газ към България. Макар че " Булгаргаз " не е притежател на този газопровод, тя е имала извънредно право на прилагане върху него, което е довело до установяването на състояние на надзор и затова на господстващо състояние на " Булгаргаз " на посочения пазар ", написа още в претекстовете на съда.
Реклама
Затова се приема, че Европейска комисия не е потвърдила, че държанието на " Булгаргаз " по отношение на достъпа до румънския газопровод е в основата на компликациите, с които се сблъскват трети лица, които желаят да получат достъп до посочения газопровод, с цел да доставят газ от Русия до България. " Така всички нередности, които хипотетично е допустимо да е позволила " Булгартрансгаз " по отношение на газопреносната мрежа и с газохранилището в " Чирен ", не могат да съставляват нарушаване на разпоредбите на конкуренция на съюза, защото нито едно дружество не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод.

" Днешното решение на Съда на Европейски Съюз е още едно удостоверение, че " Булгартрансгаз " е обезпечил всички нужни условия за даване на транспарантен и недискриминационен достъп на трети лица както до газопреносната мрежа на България, по този начин и до оборудването за предпазване на природен газ в " Чирен ", акцентира изпълнителният шеф Владимир Малинов.

В момента газовият оператор има подписани над 80 контракта за достъп и транспорт с ползватели на газопреносната мрежа и 15 контракта за достъп и предпазване на природен газ, подписани с ползватели на хранилището в " Чирен ".
Свързани публикации Подкаст: Българският пестник по съветския газ 20 октомври 2023, 12:37 Въпрос за 20 лв.: Какво тъкмо значи новата такса за съветския газ 20 октомври 2023, 07:50 С съветския газ против Русия 20 октомври 2023, 06:55 Предложение: Газификацията може да обезпечи до 10 хиляди нови работни места 17 октомври 2023, 07:21 Изненадващият удар на България против съветския газ 16 октомври 2023, 07:30 Печалбата на " Булгартрансгаз " се намалява до 58.6 млн. лв. 11 октомври 2023, 17:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР