Общият пазар на шест страни от Западните Балкани – Сърбия,

...
Общият пазар на шест страни от Западните Балкани – Сърбия,
Коментари Харесай

Вучич иска Мини-Шенген

Общият пазар на шест страни от Западните Балкани – Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, може да донесе на района 3,5 милиарда евро икономии, съобщи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи ТАСС.

„ Аз помолих Макрон за поддръжка и съм сигурен, че ще я получим обществено, защото самодейността се базира на четири значими свободи, които се съблюдават в Европейски Съюз и са универсални. Ние получихме публични данни от Световната банка, съгласно които балканската шесторка би икономисала 3,5 милиарда евро, а Сърбия – 1,5 милиарда “, сподели Вучич. Според него камионите губят на границите на страните от Западните Балкани 26 милиона часа годишно, а свалянето на бариерите ще открие нови хоризонти за района.

Този уикенд министър председателите на Албания и Северна Македония – Еди Рама и Зоран Заев, и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид, с цел да обсъдят съответни ограничения за основаване на свободна зона за търговия, която да усили икономическия напредък и задграничните вложения. Инициативата бе наречена Мини-Шенген по сходство на европейската зона за свободно придвижване. Лидерите на трите страни поканиха и останалите страни от района да се причислят към самодейността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР