Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Ръст на производствените цени през април

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през април 2019г. се повишава с 0,4% по отношение на предходния  месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 4,0%, в преработващата индустрия - с 0,5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се следи спад с 0,3%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществено нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на облекло - с 0,5%. По-значителен спад е регистриран при производството на съществени метали и при производството на химични артикули - по 1,3%.

Общият показател на цените на производител през април 2019 година нараства с 4,3% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%,в преработващата индустрия - с 3,5%, и в добивната индустрия - с 3,4%.

В  преработващата  индустрия най-важен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 5,0%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,9%, и ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4,3%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР