Общият индекс на цените на производител през май 2020 г.

...
Общият индекс на цените на производител през май 2020 г.
Коментари Харесай

Производствените цени у нас паднали с над 5% за година


Общият показател на цените на производител през май 2020 година понижава с 1.0% по отношение на предходния месец. Понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, и в преработващата индустрия - с 1.0%, а в добивната индустрия е регистрирано нарастване с 0.8%.

В преработващата индустрия по-ниски цени на производител се следят при: производството на съществени метали - с 6.8%, производството на химични артикули и производството на тютюневи произведения - по 1.0%. По-голямо нарастване на цените е записано при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 0.9%, и при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 0.4%.

Общият показател на цените на производител през май 2020 година спада с 5.3% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия – със 7.0%, в добивната индустрия - с 2.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

По-значително понижение в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на съществени метали - с 10.2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели – с 3.5%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3.3%. Повишение на цените се следи при: производството на хранителни артикули - с 3.9%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм и производството на мебели – по 2.7%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР