Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини

...
Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини
Коментари Харесай

Във Варна на 100 деца се падат осем учители в детски градини

Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини на страната към образователната 2022/2023 е 19 747 души – с над 200 души по-малко спрямо предходната образователна година. Това демонстрират данни на Националния статистическия институт.

Най-много педагогичен личен състав в детските градини има в столицата – 4153 души, или над 1/5 от всички в страната. Броят им във Варна е 1004, в Пловдив – 920, в Бургас – 624, в Русе – 409. Тенденциите в множеството огромни градове е към стесняване на броя на преподавателите, като в София те са с 32 по-малко, в Пловдив – с 34, в Стара Загора – 28. По-чувствителни нараствания пък има в Русе и Благоевград.

Прегледът на данните за преподавателите в детските градини насочва към извод, че макар дейното обществено говорене за повишение на предлагането, системата на предучилищно обучение наподобява по-скоро замръзнала. В огромните градове, макар растежа на децата в детските градини по-често има понижаване на броя на преподавателите, което значи че се усилва натоварването на педагогическия личен състав и се основава риск от утежняване на услугата. Тази динамичност слага под въпрос и способността на локалните управляващи да обезпечат спомагателен личен състав за новостроящите се детски градини, което може да заплаши напъните им за повишение на предлагането, показва в собствен разбор Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

„ Разпределението и динамичността при преподавателите, несъмнено, би трябвало да се преглежда в подтекста на това на децата, за които се грижат. По тази причина преглеждаме броя преподаватели на 100 деца в детските градини. Резултатите в множеството общини попадат в много тесни граници, като в диапазона 8-12 преподаватели на 100 деца са 188 общини. Очаквано в крайностите са релативно дребни общини, като с дефицит на преподаватели са общини като Симеоновград, Ябланица и Ихтиман, а с прекомерно огромен брой – Макреш, Баните, Сатовча. Оформят се няколко забележими клъстера, в които знакът сочи дребен брой преподаватели по отношение на записаните деца – в дребните общини към София, както и край Пловдив, Стара Загора и Сливен. В самата столица на 100 деца се падат 9,13 преподаватели (спрямо 9,39 година по-рано), в Пловдив – 7,87 (спрямо 8,27), във Варна – 8,39 (спрямо 8,64). Тенденцията в множеството огромни общини е към утежняване на индикатора. Важно е да отбележим също, че при по-големите градове междинната стойност може да крие друга осигуреност и неравенства сред другите им елементи. “, се споделя още в публикацията на ИПИ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР