Общият брой на подадените заявления за проекта АЕЦ "Белене" е

...
Общият брой на подадените заявления за проекта АЕЦ "Белене" е
Коментари Харесай

7 компании с интерес към АЕЦ Белене


Общият брой на подадените заявки за плана АЕЦ "Белене " е 13.

7 от фирмите желаят да аплайват като стратегически вложител за построяването на АЕЦ "Белене ", 2 са за присъединяване в плана за доставка на оборудването и структурата по обезпечаване на финансиране и 4 са заявки, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа сила.

Това стана ясно на конференция на енергийния министър Теменужка Петкова, на която персонално тя разгласи какъв брой от кандидатурите на участниците, подали заявки, могат да вземат участие в процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ "Белене ".

Седемте компании, които желаят да се включват в борбата за построяването на плана АЕЦ "Белене " са "ИПК и УП ЕООД " България, "Росатом " посредством дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе ", Консорциум "Електроцентрала Белене ", Китайската компания CNNC и Консорициум АЕЦ "Белене ".

Няма да бъде подхванато нито едно деяние, без да бъде разисквано в необятен кръг, увери Петкова и добави, че не се планува да бъдат включени задгранични консултанти.

Още в границите на днешния ден комисията ще стартира работа по заявките, ще ги разпредели на два листата - изкупуване на електрическа сила и присъединяване в миноритарен дял. Листата би трябвало да бъде подготвена до 90 дни, само че в случай че бъде подготвена по-рано, тя ще бъде оповестена, уточни енергийният министър. Когато се направи късата листа, ще бъде отправена покана за предложения. Тогава се чака да настъпи същинската част по реализацията на плана. Проектът по построяването на плана АЕЦ "Белене " би трябвало да бъде осъществен на пазарен принцип - без държавна гаранция и без дълготрайно изкупуване на електрическа сила, разясни министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова отхвърли като погрешни появилите се информации в медийното пространство, че американската компания "Дженерал Електрик " се намира в неплатежоспособност.

Българската страна ще взе участие посредством Националната електрическа компания (НЕК) и посредством своите активи, само че присъединяване ще съставлява блокираща квота, която да оказва въздействие върху значимите решения, свързани с "живота на плана ".

"Важно е процедурата да завърши с триумф, а не да бъдем оптимално бързи. С мудни стъпки би трябвало да вървим напред и да бъдем оптимисти ", прикани енергийният министър.

Припомняме, през вчерашния ден изтече крайният период за кандидатстването за стратегически вложител за градежа на АЕЦ "Белене ". Малко по-късно стана ясно, че съветската държавна корпорация "Росатом " също е подала заявление за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ "Белене ". До момента е предоставено заявление за стратегически вложител от китайската и корейската нуклеарна корпорация.

Останалите две предложения са за даване на съоръжение - от "Фрам атом " и "Дженерал електрик ". Не се изключва опцията стратегическите вложители да се обединят с някои от тези, които желаят да дават съоръжение.

Двете компании, които имат предпочитание да вземат участие в доставката на оборудването и да вземат присъединяване в структурата на финансирането на плана, са "Фраматом " и Дженерал електрик ". Участниците, подали четири заявки за контракт за изкупуване на електрическа сила и присъединяване в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

Припомняме, процедурата беше оповестена на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на оповестяване.

Н 7 юни 2018 година Народното събрание размрази публично плана за строителство на втора нуклеарна централа в България - 30-годишният план "Белене ", след което такова решение гласоподава и Министерския съвет.

Срещу строителството се афишират изрично срещу всички десни обединения, които сега са отвън Народното събрание. Критика изричат ичетирите организации от АОБР, които не са удовлетворени от условията на страната към стротиелството на нова нуклеарна мощ.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. Темата за плана АЕЦ "Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на 2018-та година, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ "Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът "Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране.

По време на визитата си у нас през май съветският министър председател Дмитрий Медведев удостовери, че съветската страна има интерес към АЕЦ "Белене ". //news.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР