Общинско предприятие Комунални дейности“ в град Сливо поле гази закона

...
Общинско предприятие Комунални дейности“ в град Сливо поле гази закона
Коментари Харесай

Narod.bg до властта: Общинско предприятие гази закона – точи пари с обществени поръчки

Общинско дружество „ Комунални действия “ в град Сливо поле гази закона с благоволението на кмета Валентин Атанасов, като без да има право печели и усвоява пари по публични поръчки в прорез със закона, рапортува осведомител на Narod.bg.

Оказа се, че Оперативна програма „ Комунални действия “ взе участие като подизпълнител при осъществяване на публични поръчки, възлагани от община Сливо поле, област Русе при осъществяване на планове с БФП от ПРСР.

Общинско дружество „ Комунални действия ” грaд Сливо поле е профилирано звено на общината за осъществяване на локални действия и услуги, финансирани от общинския бюджет или от отвън бюджетни сметки и фондове – член 52, ал.1 от ЗОС.

Дейността на Общинско дружество „ Комунални действия ” е регламентира в Наредба №19 за основаването, ръководството, контрола и прекратяването на общински предприятия на Община Сливо поле и Правилника за организацията, устройството, активността на Общинско дружество „ Комунални действия “ в сходство с условията на Закона за общинската благосъстоятелност и другите специфични закони, регламентиращи реализираните от него действия.

В чл.3от Наредба №19 е посочено:

ал.1.Общинското дружество е профилирано звено на общината за осъществяване на локални действия и услуги, финансирани от общинския бюджет или от извънбюджетните сметки и фондове на община Сливо поле.

ал.3.Предприятието е вторичен разпоредник с бюджетни заеми и не е независимо юридическо лице.

В чл.2 от Правилник за организацията, устройството и активността на общинско дружество „ Комунални действия “ град Сливо поле е записано:

ал.1 Общинското дружество се основава, преобразува и закрива с решение на Общински съвет-Сливо поле и е профилирано звено на Община Сливо поле за осъществяване на локални действия и услуги, финансирани от общинския бюджет.

ал.2 Общинското дружество не е юридическо лице и реализира активността си от името на Община Сливо поле, в границите на избрания предмет на активност и предоставените му пълномощия.

В чл.4, алинея 2 Правилник е дефинирано ограничаване за отдаване чартърен на предоставеното на Оперативна програма „ КД “ общинско имущество. Отдаването чартърен се прави след решение на Общински съвет Сливо поле и според настоящото законодателство.

От Доклада за активността на Общинско дружество “Комунални действия ” гр. Сливо поле за 2020 година и 2021 год. и друга обществена информация е видно, че Оперативна програма „ КД “ е в ролята на подизпълнител при осъществяването на планове изпълнявани с БФП от ПРСР от Община Сливо поле.

Реклама

Оперативна програма “КД “ има възмездни контракти с „ Петканин “ ЕООД с ЕИК 101626296, село Огняново, общ. Гърмен, обл. Благоевград,

“Терол “ ЕООД ЕИК:121452974, гр. София и други.

Оперативна програма „ Комунални действия “ не дава отговор на изискванията на предмета на публичната поръчка. Съответно не е възможно да бъде включен, като подизпълнител по време на осъществяване на контракта за социална поръчка по отношение на чл.66, ал.14 от Закон за обществените поръчки и да

извършва на собствен риск, със лични средства и запаси избран дял от предмета на публичната поръчка.

Замяна или включване на подизпълнител по време на осъществяване на контракт за социална поръчка се позволява при нужда, в случай че са изпълнени по едно и също време следните условия:

1. за новия подизпълнител не са налице основанията за премахване в процедурата;

2. новият подизпълнител дава отговор на критериите за асортимент във връзка с каузи и типа на дейностите, които ще извършва.

Ноторно знае се, че Оперативна програма „ Комунални действия “ гр. Сливо поле няма статут и не има потенциал да извършва избран дял от предмета на съответна социална поръчка.

Общински съвет Сливо поле не е вземал решение и не е давал единодушие общинското имущество, което е предоставено на Оперативна програма „ КД “да бъде отдавано чартърен на други лица.

За нерегламентираната си активност Оперативна програма „ КД “ (Община Сливо поле) употребява от своя страна и подизпълнители.

Не е без значение е и фактът, че на съображение Закона за ръководство на средствата от Европейските фондове, Държавна фирма „ Земеделие “ е разкрил процедура по налагане на финансови корекции на Община Сливо поле по отношение на констатации, направени по публични поръчки по отношение на осъществяването на план „ Реконструкция на водопроводна мрежа в с. Голямо Враново и с.Юделник, Община Сливо поле, Област Русе.

Установено е, че Община Сливо поле е нарушила разпореждания на законодателството в региона на публичните поръчки по 5 контракта. За откритата категория нарушавания е наложена финансова промяна в размер на 10% от разноските.

С оглед на гореизложеното е несъмнено, че длъжностни лица от Община Сливо поле неведнъж са нарушавали: Закона за публичните поръчки, Закона за държавните помощи, Закона за конкуренцията, Закона за обществените финанси, Закона за конкуренцията и други и са злоупотребявали с европейски средства.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР