Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев е категоричен, че

...
Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев е категоричен, че
Коментари Харесай

Общински съветник поиска безплатен зелен билет в София

Общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев е безапелационен, че би трябвало да бъдат понижени критериите за пускането на безвъзмезден " зелен билет " за градския превоз в дните, в които въздухът е замърсен.  " Целта на тази мярка е да бъде превантивна. Когато знаеш, че ще има високо замърсяване, обявяваш, че ще пуснеш " зелен билет ", с цел да може преди да се стигне до замърсяването, хората да слязат от колите си и да влязат в градския превоз ", разяснява Бонев пред БНР.

По негови думи повечето хора са принудени да употребяват персоналните си коли, тъй като нямат опция - нямат комфортен и бърз градски превоз. Той дефинира като подправена информацията, че с подмяната на градските рейсове се цели екологичен резултат.  " Никой в Столичната община не е направил калкулации каква част от замърсяването в София се генерира от градския превоз. За да може след това, когато се подменят всички автобуси, да се каже - към този момент софийският въздух е по-чист. Защото 700-те рейса в София са пренебрежим фактор в замърсяването на града, където всеки ден се записват 500 нови автомобила, а през зимата има 50 хиляди кюмбета, а замърсяващият резултат на едно кюмбе е колкото 16 автомобила ", посочи Бонев.

Общинският консултант счита още, че ограниченията против замърсяването на въздуха би трябвало да дават отговор на всички особености на нашата столица, а да не са тези, които се ползват в Париж или във Виена, така като географските особености въздействат.  " Експертите от дълго време са се съгласили, че в летните месеци предоминантно колите замърсяват въздуха в София, а през зимата - битовото отопление ", добави той. 

Бонев уточни още, че каченият на уеб страницата на Столичната община Механизъм с оперативни ограничения за справяне със замърсяването на въздуха не е настоящият механизъм, а е остарял - от 2018-а година, който е бил изменен през 2019-а. " Новата версия обаче не е качена на уеб страницата, а е наличен единствено за общинските съветници ", изясни той и добави, че в  публикувания Механизъм липсва необятно огласяваната ограничения за замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с други, които са с пелети.  " Грешка е да се мисли, че единствено в ромските махали има отопление с твърдо гориво - и в " Лозенец ", и в кварталите от витошката яка - също се употребява твърдо гориво ", разяснява още Борис Бонев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР