Общинският съветник от "Народен съюз"в Мездра Огнян Петров, който се

...
Общинският съветник от "Народен съюз"в Мездра Огнян Петров, който се
Коментари Харесай

Декларацията на общински съветници от Мездра – буря в чаша вода

Общинският консултант от "Народен съюз "в Мездра Огнян Петров, който се изложи много с организацията на тазгодишното издание на фолклорния събор "Де е българското ", съумя да набута в абсурда и част от членовете на локалния парламент. Собственикът на комплекс "Дядо Йоцо гледа ", който отхвърли да спомага на общината за организирането на събитието тази година, осъзна, че е сбъркал и с цел да замете абсурда, опита да го замаскира като гаф на управляващите. Истината обаче лъсна, а с нея и героите в един неприятно написан сюжет.
Част от общинските съветници в Мездра през вчерашния ден се заиграха предизборно и стремително се подписаха под декларация, с която стартира постоянното съвещание за март в четвъртък, на 28 март.
Председателят на локалния парламент Яна Нинова патетично изчете текста, съгласно който е бил "направен опит да се промени историята ", като "се наруши 13-годишна традиция честването на събора "Де е българското " да се организира не в комплекса "Дядо Йоцо гледа ", а в Люти брод. Под документа се бяха подписали определените в локалния парламент от листата на "Народен съюз ", АБВ и ГЕРБ.
Преди сесията имаше "подготговка на почвата ", а сърцераздирателни вопли по тематиката бяха поствани във фейсбук и в избрани медии, които не потърсиха другата позиция. А тя е оповестена на профила на община Мездра в обществените мрежи и е налична за всички. Стига да желаят да я прочетат!
Обвиненията, че съборът ще се организира тази година на 2 юни, тъй като кметът на Мездра го е решил еднолично, са нелепи. Защото през 2019 година обичайният фолклорен събор, проведен от община Мездра "Де е българското ", би трябвало да бъде извършен на 2 юни.
"Датата не е определена инцидентно. Дългогодишна традиция, още от времето на първото му издание, е да е в Неделята на слепия - църковен празник, който всяка година е на друга дата. Защо тъкмо тогава - тъй като Дядо Йоцо, литературният воин, дал име на туристическия комплекс, където се организираше съборът, е бил кьорав, само че е копнеел да "види ", да усети и да се порадва на Нова България - на разрастващото се и крепнещо новоосвободено Отечество ", написа на наличен български език на профила на община Мездра.
Но защото 2 юни е и Ден за поклонение пред подвига на Христо Ботев и неговите четници, както и на всички, дали живота си за свободата на родината, управлението на Мездра взема решение да промени мястото, а фолклорният празник да бъде извършен в село Люти брод, на фона на естествения феномен Ритлите и наоколо до историческия Рашов дол, където се е състояло последното стълкновение на оживелите от разрушената Ботева чета, написа още на същото място.
От общината в Мездра напомнят, че до смяната се стига, защото обичайният му уредник - общинският консултант Огнян Петров от „ Народен съюз “, не желае да се занимава с него, не дава отговор на телефонните позвънявания, не комуникира с общинските специалисти по просвета /срамно е, само че и преди година отхвърли да се включи, както нормално, с правенето на обичайна статуетка, която обича да връчва/. Очевидно откакто е проумял загубите от непровеждането на събора, той е решил да изкара политически дивиденти от абсурда, само че по този начин още повече ускорява излагацията си.
За да спасят традицията, от локалната администрация оповестиха, че посвещават фолклорния събор на починалите на територията на община Мездра Ботеви четници и фокусът на публичното внимание е върху селото и забележителностите му.
Онези, които имат очи да го видят, ще схванат и отговора на обвиняването "Как ще се пее на подобен печален ден? " А той е с откъс от Христо Ботев и баладичното стихотворение „ Хаджи Димитър”:
„ Тоз, който падне в пердах за независимост,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и артисти песни за него пеят...”
От община Мездра припомнят: "Вече над 70 години, на всеки 2 юни в село Люти брод се организира празненство с художествана стратегия, включваща песни и танци. Тазгодишното издание на фолклорния събор "Де е българското " единствено ще разшири и обогати тази традиция ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР