Общинският съветник от “Демократична България (ДБ) Симеон Ставрев сигнализира, че

...
Общинският съветник от “Демократична България (ДБ) Симеон Ставрев сигнализира, че
Коментари Харесай

Общински съветник от ДБ алармира за нов сериозен недостиг на места в яслите и през тази година

Общинският консултант от “Демократична България ” (ДБ) Симеон Ставрев алармира, че и през тази година ще има сериозен дефицит тук-там в детските градини и ясли в София. Според неговите калкулации над 10 хиляди деца от набор “2021 ” ще останат без място в ясла, оповестиха от пресцентъра на Демократична България.

След като през днешния ден бяха оповестени свободните места се оказа, че за родените през 2021 година в цяла София има 1831 места, 334 за деца с хронични болести и 4 за деца със специфични просветителни потребности. Това са общо 2169 места. На година в София се раждат над 13 хиляди деца, а съответно през 2021 година в столицата са били родени 15,7 хиляди деца. “Какво ще се случи с останалите над 10 хиляди деца, които няма да могат да намерят място в общинска градина или ясла? Без място в ясла ще останат и деца с хронични болести и специфични просветителни потребности ”, разяснява общинският консултант като акцентира, че този проблем съществува от години в София. 

Ставрев напомня още, че частните детски градини и ясли са с такси от над 750 лева, което тежи на фамилния бюджет на родителите на некласирани деца. Той разяснява и казуса с отчуждаването, който с години е неглижиран от управата на кмета на града Йорданка Фандъкова. “Защо ГЕРБ ръководят София 13 години и не могат да решат казуса? Йорданка Фандъкова, а не районните кметове, дава отговор за разширението и новото строителство на ясли ”, съобщи Симеон Ставрев като даде образец с Лозенец, където е трябвало да се работи по три ясли, само че към този момент без прогрес.

От години в София има дефицит тук-там в детските градини и ясли. През 2021-ва над 10 хиляди деца са останали отвън класирането. А през 2020-та те са били с към 2000 по-малко, само че при 3645 по-малко претенденти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР