Общинският съвет във Варна одобри намерението на местната администрация да

...
Общинският съвет във Варна одобри намерението на местната администрация да
Коментари Харесай

Мнозинството в Общинския съвет на Варна одобри нови дългове за над 73 млн. лв.

Общинският съвет във Варна утвърди желанието на локалната администрация да поеме задължения на обща стойност от към 73 млн. лв.. Средствата ще бъдат вложени в възстановяване на градската среда и междублоковите пространства, в рационализация на публичния превоз, въвеждането на Синя зона и построяването на пречиствателна станция в курорта " Златни пясъци ". За реконструкцията на бул. " Васил Левски " администрацията на кмета Иван Портних също ще употребява запас от финансова или кредитна институция.

Към края на 2017 година задълженията, които Община Варна изплаща, ще са в размер на към 53 млн. лева Това значи, че с новите заеми

отговорностите на локалната администрация ще надвишават 100 млн. лева

Единият от новите заеми ще е в размер на близо 10.2 млн. евро и ще бъде провиснал от Европейската банка за възобновяване и развиване. Със него ще се финансира въвеждането на Синя зона и ще се обезпечи личното финансиране на Общината на неприемливи разноски, нужни за осъществяването на европроектите " Интегриран градски превоз – втора фаза " и " Естетизация и рационализация на градската среда във Варна ". Парите ще бъдат отпуснати на два транша. Първият ще е в размер

до 8 млн. евро

и ще е със период на издължаване 12 години. Вторият, който ще се употребява за въвеждането на Синя зона, ще бъде до 2,1 млн. евро и период на погашение до 7 години.

Поемането на дълготраен дълг за финансиране на плановете за създаване на новия бул. " Васил Левски " и пробива на бул. " Сливница " също бе измежду тематиките на днешното съвещание на комисията. Общината възнамерява да изтегли

банков заем до 36 млн. лева,

с който да се финансира проектирането и построяването на светофари по булеварда, авторският и строителният контрол, разноските за отчуждителни процедури за придобиване на земя и здания. Предвижда се заемът да е със период на погасяване 10 година, с 3 година гратисен интервал. Съветниците утвърдиха параметрите за заема и разпоредиха на кмета да организира процедурата за избор на институция, която да обезпечи нужното финансиране на плана.

Договори за заем ще бъдат подписани и с " Фонд за органите на локалното самоуправление в България – ФЛАГ " на

обща стойност 16,8 млн.лв.

Средствата ще бъдат възобновени на Община Варна от ръководещите органи на оперативните стратегии, финансиращи европроектите за градския превоз, за доизграждането на пречиствателна станция в курорта " Златния пясъци " и за естетизацията на градската среда. Тези средства ще са за мостово финансиране на възможни разноски до възобновяване им от ръководещите органи по плановете.

Според Григор Григоров (Реформатори и патриоти) поемането на дълг за нова ВиК инфраструктура ще стане причина за

повишение на цената на водата Варна

с още 10 стотинки в случай, че тя сега е една от най-високите в страната. Григоров сподели също, че по негови калкулации подмяната на един линеен метър тръби при ремонта на улици във Варна ще коства над 3 хиляди лева като тази сума надвишавала неколкократно действителната.

" Дори и в бизнес проекта на сдружението ВиК за 2018 година най-скъпата рехабилитация на права от тръбопровод коства 1000 лв.. ", сподели Григоров. Той не поддържа поемането на дълга като стимулира това свое решение с неналичието на задоволителна изясненост по някои от плановете и метода, по който ще бъдат изразходвани средствата, отпуснати за финансирането им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР