Общинският съвет в Бургас по предложение на кмета Димитър Николов

...
Общинският съвет в Бургас по предложение на кмета Димитър Николов
Коментари Харесай

ОбС-Бургас прие разчети, условия и лимити, по които да работи Общината до приемането на бюджет

Общинският съвет в Бургас по предложение на кмета Димитър Николов одобри планове, условия и предели , по които да работи локалната администрация до приемането на нов бюджет за 2023 година . Това може да се случи чак след утвърждението на държавен бюджет за тази година от Народното събрание. 

В докладната са написани разнообразни предели, като да вземем за пример такива за финансови разноски и делегираните от страната действия . Разходите за хонорари за делегираните от страните действия ще бъдат 22 706 330 лв. . За хонорари за локални действия са планувани 17 947 000 лв. . На 66 000 000 лв. възлиза лимитът за показателен годишен план за сметки за средства от Европейския съюз /ЕС/ за 2023 година. 

По време на дебатите първи думата взе общинският консултант Христо Панайотов , който от една страна приветства приемането на сходна докладна бележка, само че въпреки това беше безапелационен, че не може да я поддържа , тъй като в нея прозира провеждането на политика:

„ Подобна точка в новата история на локалната власт не е гласувана. И доколкото се срещнах много е въображаемо в екипа на господин Николов за това по какъв начин да излезем от леко неприятната обстановка с неналичието на държавен бюджет. Доколко тази точка взема решение нашите проблеми не съм сигурен. Но и не съм сигурен дали има някой в Република България, който може да даде отговор. Така че дръзвам да настоявам, че това е верен ход, тъй като въпреки всичко със глоба на Общинския съвет се дава опция на Община Бургас и нейният екип да подхващат дейности по реализиране на заплащания. Но въпреки това прозират част от цели, от програмата на господин Николов, който е обикновено той като кмет да пази. Част от тези цели обаче се разминават с тези, които ние пазиме. Има политика в тази докладна. Тук не е единствено плана по какъв начин да действаме при неналичието на бюджет. Все отново ние сме съпротива. “

„ До средата на годината няма да има признат бюджет. Няка инструкции и насочи, от които общините да се възползват и да изготвят своите планове. Отново Община Бургас е пионер и в тази сфера. Всички останали общини седят и чакат по какъв начин ще реагира Община Бургас “ , разяснява от своя страна ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Красимира Маркович. 

Думата взе и зам.-председателят на Общинския съвет Станимир Апостолов , който разгласи:

„ Наистина обстановката е необикновена. Но тя не е необикновена единствено в този момент. Изглежда целият мандат сме орисани да работим по този метод. Първо беше COVID-а. После имаше забавени бюджети. Затова аз поздравявам самодейността на администрацията да създаде тези планове, с цел да може да действа дейната страна, с цел да не бъдат жителите пострадали от това централно безредие. “

В последна сметка докладната бележка беше призната с гласовете на 39 общински съветници . 7 от участвалите във вота се въздържаха. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР