Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на

...
Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на
Коментари Харесай

Щабът в Ловеч: Вероятно пикът на петата вълна от ковид е преминал

Общинският действен щаб за предварителна защита и ограничение на разпространяването на ковид в Ловеч споделя, че най-вероятно пикът на петата вълна е минал, тъй като има лек спад на заболеваемостта.

Заседанието се организира на 9 февруари 2022 година под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

През миналата седмица са диагностицирани 980 болни при 990 за предходния 7-дневен интервал. Леко е намалял броят на новозаразените. Към 4 февруари най-висока беше заболеваемостта в Ловеч, заяви и. д. шефът на РЗИ – Ловеч, доктор Росица Милчева. На 7 февруари обаче общината означи връх от 2357.5 на 100 хиляди население.

Новозаразените на 14-дневна база за Област Ловеч към 8 февруари са 1385 на 100 хиляди население. В Област Ловеч са диагностицирани общо 136 случая. Хоспитализираните са 23, останалите са на домашно лекуване и изолираност. 19 души са от 9 фамилни огнища, четири са следващи случаи в фамилията, останалите нямат епидемиологична връзка.

Ваксинациите за миналата седмица са 865, с първа доза са 108 души. 463 са бустерните дози. 27.9% от популацията е със приключен цикъл на имунизация. Хоспитализираната заболеваемост е 12.8 %. За популацията на Община Ловеч случаите са 63, като 54 от тях са в града. Има и три деца до 18 година С грип и ОРЗ случаите в града са 266 на 10 хиляди население.

Няма свободни интензивни ковид-легла към 9 февруари в МБАЛ „ Д-р Параскев Стоянов “, като се изключи двете детски кревати в неонатологията. Има опция за откриване на спомагателни коронавирус кревати.

Към Спешна помощ има огромен напън, сподели доктор Силвия Моева, като с изключение на инфектирани с коронавирус са установени и доста пациенти с тежка патология.

Служителите на Министерство на вътрешните работи през миналата седмица са направили 152 инспекции, РЗИ – 31, 79 са инспекциите на Областна дирекция по сигурност на храните, на общинската администрация са 24, 20 са взаимните инспекции на институциите. През идващите дни ще има повече проведени инспекции на РЗИ взаимно с Министерство на вътрешните работи.

В понеделник са направени проби на всички възпитаници, повишен е броят на зелените документи – 1027 за региона и 607 за общината. 8.8% от 5 до 12 клас са имунизирани. Това осведоми началникът на Регионалното ръководство на образованието Еленко Начев. Извършени са 6393 проби на възпитаници в региона, в Ловеч те са 2148. Положителните проби са минимално количество. Осигурени сатестове за учениците до първите дни на март. Има единствено една карантинирана група в детска градина.

Засилват се инспекциите по общинските пазари, заяви шефът на ОДБХ доктор Росен Федерчев. Разплатени са всички средства, здравните пътеки ще бъдат покрити изцяло, заяви шефът на Районната здравна каса доктор Антонио Маринов.

Кметът Корнелия Маринова благодари на членовете на щаба за взаимната и виновна работа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР