Общинските съвтетници ще гледат на втора поредна сесия предложението за

...
Общинските съвтетници ще гледат на втора поредна сесия предложението за
Коментари Харесай

Втори опит да създадат „Екобус – Пловдив” и да апортират в него 18 дка в Тракия

Общинските съвтетници ще гледат на втора поредна сесия предлагането за основаването на общинското сдружение за екологичен градски превоз „ Екобус-Пловдив ЕООД “. На последната сесия изненадващо предлагането не бе признато, защото не събра нужния брой гласове. Самото предложение бе за учредяването на сдружението плюс апортиране на парцел от 18 декара в Тракия за база на сдружението.

Тъй като за апорт на общински парцел е належащо квалифицирано болшинство от 34 гласа, то не съумя да ги събере. „ За “ предлагането гласоподаваха 29 общински съветници, което бе незадоволително.

Предложението, което ще се гледа на сесията в четвъртък е същото, като на предходната сесия, което значи, че отново би трябвало квалифицирано болшинство.

Идеята на сдружението е да кандидатства по европейски стратегии за закупуването на лични 20 електробуси, които да оперират по две линии. За задачата е нужна инвестиция в размер на 21,6 млн. лева без Данък добавена стойност за транспортните средства, зарядните станции и създаване на депото.

Дружеството се чака да бъде с капитал от 2,8 млн. лв., като от тях 2,7 млн. лв. ще бъдат апорт на общински терен, където ще е базата му.

Той е с величина от 18 дка и се намира на ул. „ Цар Симеон” тъкмо жп гара „ Тракия”. Първоначално концепцията бе за различен парцел в региона – до „ Синия кос”, само че градските управляващи са предпочели този вид. Имотът е за транспортни действия и няма да има потребност на смяна на предназначението му.

Останалите 100 000 лв. ще бъдат от общинския бюджет и ще се за издръжката на сдружението. В сумата е и заплатата на шефът на „ Екобус Пловдив” – Илко Търпов, който бе одобрен с друго решение на локалния парламент. Възнаграждението му ще бъде 2000 лв. на месец, като той ще може да си гласоподава и бонус до 20% от годишна му заплата или до 4800 лв. годишно. Това обаче ще е допустимо когато сдружението стартира да извършва курсове и в случай че осъществя облага.

Първоначално седалището на компанията ще бъде в някогашния хотел на Ванко 1, където сега е ОКТ и регион „ Източен”.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР