Общинските съветници в Добрич единодушно гласуваха сградата на старата жп

...
Общинските съветници в Добрич единодушно гласуваха сградата на старата жп
Коментари Харесай

Добрич поиска от държавата сградата на старата жп гара

Общинските съветници в Добрич единомислещо гласоподаваха постройката на остарялата жп гара в града да стане обществена общинска благосъстоятелност. Те чакат министърът на районното развиване да показа пред Министерски съвет настояването за безплатно прекачване на парцела на общината. Идеята е след ремонта му там да отвори порти културно-исторически комплекс. Общинският консултант арх. Емилия Добрева поддържа сътрудниците си с претекста, че постройката е емблематична за историята на града и е монумент на културата.
В момента парцелът е частна държавна благосъстоятелност и е ситуиран на повърхност от 1168 кв. м. и съставлява две двуетажни здания – някогашни канцеларии, и една едноетажна сред тях – някогашна чакалня.
Сградата не се употребява от години и е котило на наркомани и клошари. Строена е в далечната 1910 година и е очевидец на радостни и трагични събития. Когато през 1916 година румънските завоеватели са принудени да се отдръпват от Добрич, те затварят в чакалнята на гарата 57 пленени българи, които по-късно избиват на това място. От тук са откарвани непокорните добруджанци и към концентрационните лагери в Молдова в годините на румънското ръководство на Южна Добруджа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР