Общинските съветници от ГЕРБ одобриха кандидата за Общинска банка ©

...
Общинските съветници от ГЕРБ одобриха кандидата за Общинска банка ©
Коментари Харесай

Сделката за Общинска банка получи скоростно одобрение от КЗК и СОС

Общинските съветници от ГЕРБ утвърдиха претендента за Общинска банка

© Юлия Лазарова За два месеца и половона процедурата беше открита, извършена и определен и утвърден единствен незнаен кандидат-купувач
Още по тематиката
Рискът от загуба на правосъдни каузи е свалил цената на Общинска банка с 18%
от Дневник,20 дек 2017
Кандидатът за Общинска банка заобиколи условието да покаже притежателя си

В четвъртък общинският съвет се чака да утвърди договорката и да трансферира топката по разкриването му на Българска народна банка
20 дек 2017
Кандидатът за Общинска банка стигна до утвърждение от СОС

Докладът е бил признат от комисията по финанси и бюджет и се чака градските съветници да го прегледат в четвъртък
19 дек 2017
Общинските съветници от Българска социалистическа партия желаят отсрочване на продажбата на Общинска банка
от Дневник,13 дек 2017
Кандидатът за Общинска банка отива за утвърждение при градските съветници

Novito Opportunities предлага 46 млн. лева за 67.65% от кредитната институция
11 дек 2017
До петък ще се отсеят претендентите за Общинска банка

По неофициална информация няма интерес от стратегически вложители, само че има най-малко един претендент закупил информативен меморандум
15 ное 2017
София продава каузи си в Общинска банка за най-малко 46 млн. лева

Оферти от претенденти за 67.65% дял ще се подават до началото на декември
3 окт 2017 Неизвестният кандидат-купувач за Общинска банка получи утвърждението за покупка на мажоритарния дял в кредитната институция и на притежателя – Столична община. На 21 декември градските съветници утвърдиха отчета на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ) и единствения претендент лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, за който няма изясненост кой / кои са действителните вложители в него. Novito беше утвърден с 45 гласа " за " - тези на ГЕРБ, а 9 " срещу ".

Експедитивността на институциите

Само ден преди гласуването в СОС стана ясно, че и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала позволение за договорката. Решението й е с дата 15 декември 2017 година, като единствено за седмица е съумяла да ревизира събитията и вземе мнение. Novito Opportunities беше подал съобщение в антимонополния орган за желание за придобиване на банката на 7 декември 2017 година - два дни след отваряне на офертата в СОАПИ и още преди да е получил утвърждение като покупател от притежателя на продаваните акции. Така за два месеца и половина с експедивитността на институциите процедурата беше открита (3 октомври 2017 г.), извършена и определен и утвърден единствен незнаен кандидат-купувач. Последният стадий е приемане на позволение или не от Българска народна банка за покупката на 67.65% в Общинска банка. Исканата минимална цена в процедурата е 45.65 млн. лева Кандидат-купувачът е предложил 46 млн. лева

В общината

Общинските съветници от Българска социалистическа партия - Милка Христова и Калоян Паргов, както преди седмица, и при гласуването изрекоха рецензии към процедурата. Христова уточни, че е получила отчета в размер от 150 страници във вторник вечерта и не е имала време да вземе аргументирано решение. По думите й в него са липсвали правното мнение, декларацията от купувача и други 13 приложения, които се загатват в документите. Христова попита за какво се бърза толкоз и " каква е тази неотложност и експедитивност ". Изказа мнение и, че цената не е обективна, както и подозрения за прозрачността на договорката.

По думите на Николай Стойнев (ГЕРБ, ръководител на надзорния съвет на СОАПИ) всички документи са били налични за членовете на надзорния съвет на организацията. В борда вземат участие Калоян Паргов и Борис Цветков (БСП).

Според Калоян Паргов явяването на един претендент не отговаряло на първичните обещания, че ще се търси най-хубавата оферта и конкуренция. Вчера същото мнение изрекоха в своя обща позиция партиите " Демократи за мощна България " и " Да, България ". Според тях процедурата би трябвало да бъде отсрочена, с цел да се намерят повече претенденти, а и единственият претендент нямал опит в банковата сфера.

По време на съвещанието Трайчо Трайков сподели, че споделя разочарованието от неналичието на конкуренция. По-рано в четвъртък Георги Кадиев, ръководител на придвижване " Нормална страна " заяви, че дружно с самостоятелния общински консултант Войслав Тодоров ще внесат сигнал до Софийската градска прокуратура за договорката поради подозрения за метода, по който медиаторът в процедурата - " Грант торнтън ", е определил цената на банката. Според Кадиев тя е избрана въз основата на личния капитал на банката от 2015 година, когато той е бил 82 млн. лева, вместо сумата от 2016 година, която е към 92 млн. лв..

Марта Георгиева от ДСБ, уточни, че има съответни условия към тази съответна договорка, които са мощно притеснителни и едно от тях е че претендентът не е стратегически вложител и още по-притеснително е, че няма ясни данни кой тъкмо е притежателя на кандидат-купувача и какви са му желанията. Тя попита дали има гаранции, че това не е мним покупател и че няма да се окаже, че той има прикрит притежател.

Всички гласоподават " за "

На 19 декември и непрекъснатата общинска комисия по финанси одобри без въпроси отчета на конкурсната комисия към СОАПИ,в който за акционер в Novito е посочено ръководещото сдружение, структурирало фонда - CAIAC Fund Management, само че към дата преди претендента за Общинска банка да набере нужните за договорката 46 млн. лева капитал. В отчета на СОАПИ е посочено, че собствеността в Novito е ясна и тя е на три физически лица, австрийски жители - Раймонд Шустер, Роланд Мюлер и Томас Ян. Те са акционери в CAIAC Fund Management - ръководещо сдружение, чийто главен бизнес е да структурира фондове по поръчка за клиенти. В докалада се показва, че за установяването на контрола са показани документи за " легитимация " на фонда, " както и доказващи структурата на капитала до физическо лице – краен лични (собственици) ", като са изброени.

Всички тези документи, удостоверяващи собствености и капитал, обаче са към октомври 2017 година Посочените дати са сред 20 и 27 октомври. Същественият миг е, че финансирането за препоръчаните от Novito 46 млн. лева за Общинска банка са набрани от фонда на 28 ноември 2017 година Това е видно и от интернет страницата на Асоциацията на капиталовите фондове в Лихтенщайн – тогава са набрани и записани средствата. Там не е посочено кой или кои са вложителите.

Това не е посочено и в отчета на СОАПИ. Там е посочено, че Novito Opportunities е показал " извлечение от банкова сметка от дата 28.11.2017 година (в оригинал), издадено от Kaiser Partner Privatbnank - депозитарната банка на фонда. От нея " е видно, че по сметката на " Новито опортюнитис " има набрана сума в размер на 24 499 990 евро ", написа в отчета. Освен това се показва и че има показана в оригинал банкова препоръка от дата 29.11.2017 година от същата банка, с която удостоверявала, че към същата дата по банковата сметка на Novito има сума в размер на 24 450 990 евро (след приспадане на такси и разходи).

Така действително към датата на офертата, а и към днешна дата Novito има друга благосъстоятелност. Никъде обаче не е посочено желани ли са и предоставени ли са документи кой или кои са новите вложителите във фонда, чиито средства ще бъдат употребявани за придобиване на мажоритарния дял в банката.

Формално предоставената информация в СОАПИ от претендента дава отговор на поставените условия в процедурата. На процедура обаче има тънко заобикаляне и отбягване на оповестението на реалния/реалните притежатели във фонда. Ако това е задоволително за СОАПИ и СОС обаче, Българска народна банка има условие по закон, а и устойчива процедура да е по-бдителна при разкриването на действителните притежатели при лицензиране или продажба на банки. Така че приложеният модел мъчно би минал през регулатора, който има богат инструментариум да изиска цялостна информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР