Общинските съветници от „Демократична България” в СОС в декларация настояват

...
Общинските съветници от „Демократична България” в СОС в декларация настояват
Коментари Харесай

„Демократична България” настоява Столичната община да се откаже от инсинератора сега

Общинските съветници от „ Демократична България” в СОС в декларация упорстват средствата за градежа на инсинератор да бъдат пренасочени към ограничения за ограничение на епидемията, ограничения за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани вложения с отношение към здравословната среда на живот.

"Режимът на изключително състояние в страната дава на Столична община неповторима опция да вземе мощно и навременно решение – да пренасочи плануваните 310 млн. лв. за създаване на апаратура за изгаряне на боклуци в центъра на София към ограничения за ограничение на епидемията и дълго отлагани вложения с отношение към здравословната среда на живот ", настояват демократите.

„ Всички съществени проучвания на COVID-19 потвърждават правопропорционална взаимозависимост сред замърсяването на въздуха, скоростта на разпространяване и броя на жертвите, а съгласно данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на плана, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно”, се споделя още в декларацията.

Демократите показват, че в това време изпитваме голяма потребност от финансов запас за закупуване на проби, консумативи и здравна техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове. Столична община би трябвало да разполага с подготвен лист антициклични вложения за оживление на локалната стопанска система и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничавания нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. „ Сред тях няма място за план със 100% импортно съоръжение, който ще утежни здравето на софиянци, съществено ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици компании за преработване и екоиновации”, безапелационни са от обединяването.

Според тях договорът за заем от 130 милиона лв. от Европейска инвестиционна банка би трябвало да бъде преустановен и Столична община да резервира оптималната платежоспособност, от която да се възползва при нужда за справяне с рецесията.

От „ Демократична България” са уверени, че част от гранта по Оперативна програма „ Околна среда” в размер на 180 милиона лв. би трябвало да бъде незабавно пренасочена към съоръжение на лечебни заведения. Друга част – към действия за повишение на енергийната успеваемост на учебни заведения и общински здания като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. „ Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще сътвори спомагателна претовареност в строителния отрасъл и ще снижи разноските на общината за поддръжка на тези сгради”, акцентират от обединяването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР