Общинските съветници от Българската социалистическа партия /БСП/ изпратиха до местните

...
Общинските съветници от Българската социалистическа партия /БСП/ изпратиха до местните
Коментари Харесай

Общинските съветници от БСП притискат Калин Каменов да купи респиратори за болницата във Враца

Общинските съветници от Българската социалистическа партия /БСП/ изпратиха до локалните медии отворено писмо до Общинския спешен щаб за предварителна защита на разпространяването на болестта ковид COVID-19 при община Враца. В него те притискат кмета на града Калин Каменов да купи с общински пари респиратори за МБАЛ „ Христо Ботев “. Публикуваме цялостния текст на отвореното писмо без редакторска интервенция:

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ОБЩИНСКИ КРИЗИСЕН ЩАБ,
Обръщаме се към вас по отношение на изключителното състояние в община Враца с оферти за предприемане на ограничения за отбрана на жителите и бизнеса и справяне с икономическите последствия, в резултат на усложнената епидемиологична конюнктура, както следва:
1. В поддръжка на МБАЛ ”Христо Ботев” – гр. Враца и общинските здравни заведения на територията на община Враца, да бъдат подсигурени нужните финансови средства за: защитни дрехи, маски, ръкавици, нужните дезинфектанти и проби за съществуване на заболяване COVID-19; да се подсигурят нужния брой кревати с дихателни апарати към тях за потребностите на популацията на община Враца, за сметка на финансовите разноски.
2. Финансово стимулиране на медицинския личен състав, работещ на територията на община Враца.
3. В поддръжка на жителите на община Враца: безвъзмездна детска кухня в интервала на деяние на изключителното положение; безвъзмезден домакински обществен патронаж в интервала на деяние на изключителното положение; 6-месечен мораториум от приключването на изключителното състояние върху лихвите за веселба на заплащанията по налог здания, налог МПС и такса смет;
4. В поддръжка на стопанските субекти на територията на община Враца: освобождение от такса битови боклуци за интервала на деяние на изключителното състояние и 60 дни след анулацията му – при неработещи икономически субекти на територията на община Враца; съразмерно възобновяване на патентния налог за първото тримесечие за интервала на деяние на изключителното положение; освобождение от патентен налог за второто тримесечие на 2020 г.; освобождение от наем на ползвателите на общинска благосъстоятелност, за интервала на изключителното състояние и един месец след това;
5. Подсигуряване на публичен превоз на жителите на общината до и от общинския център с рейсове заран и вечер, през работните дни от седмицата, с цел да могат жителите на съставните села на общината да употребяват услугите на персонални лекари, стоматолози, аптеки, банки и други.
6. Сформиране на екип от психолози и обществени служащи и даване на жителите на телефон за безвъзмездни съвещания и психическа поддръжка по отношение на разпространяването на COVID-19, за превъзмогване на прочувствени последствия от изискванията на насилствена обществена отдалеченост.
7. Създаване на общинско анализаторско звено със следните задания: непрекъснат мониторинг за налични на артикули и ресурси при положение на затваряне на района – храна, горива, медицински консумативи; основаване на доброволческа конструкция като запас при положение на нужда от подкрепяне на нуждаещи се от всяко естество и тяхното застраховане с помощни средства. В случаи на нужда - подкрепяне на органите за съблюдаване на ограниченията и публичният ред.
8. Да се ускори контролът по осъществяване на Заповед № 453/14.03.2020 година на кмета на Община Враца за подхванатите ограничения на издадени разпореждания.
9. Разглеждане на разнообразни сюжети при развиване на рецесията и набелязване на ограничения за тези случаи. Мерки при постъпателно излизане от изключителното състояние.
С цел, експедитивни ограничения синхронизирани с управлението на лечебните заведения в град Враца на 03. 04. 2020 година общинските съветници Цветелина Дамяновска и Момчил Младенов се срещнаха с управлението на МБАЛ „ Христо Ботев “, гр. Враца. Посетиха и отделението несъмнено за банкет на заболели от Covid-19. Отделението е обособено на обособен етаж, има апаратура за О2, следва разбъркване на леглата за заболели за отделяне на двама заболели в стая. Направени са действия за набиране на личен състав и подготвеност за приемане на първите заболели.
Убедихме се, че има незабавна нужда от най-малко четири аспиратора за белодробно обдишване, което бе упоменато и от шефа на болничното заведение. Средствата, които са нужни са за два стационарни апарата към 45 000 лева и за два портативни апарата с цена към 30 000 лева Средства, които молим да бъдат предоставени от община Враца за потребностите на отделението. Призоваваме да се направи съвещание на щаба, на което да се проучва резултата на подхванатите ограничения и набележат корекции по отношение на съществуването към този момент на заболели на територията на общината.
Същите оферти ще бъдат импортирани в комисията по финанси и бюджет на 08.04.2020 година
Заявяваме нашата подготвеност да подпомогнем организационно дейностите на щаба.

Цветелина Дамяновска,
Председател група общински съветници
Група общински съветници Политическа партия „ Българска социалистическа партия за България “

05.04.2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР