Общинските съветници на Пловдив осъдиха отстъплението от страна на правителството

...
Общинските съветници на Пловдив осъдиха отстъплението от страна на правителството
Коментари Харесай

Общинският съвет в Пловдив прие декларация на ВМРО относно членството на РСМ в ЕС

Общинските съветници на Пловдив осъдиха отстъплението от страна на държавното управление от главните постулати, залегнали в Договора за добросъседство с районен съд Македония.

По предложение на общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация Димчо Петров, Стефан Послийски, Владимир Кисьов, Иван Црънчев локалният парламент одобри декларация по отношение на участието на западната ни съседка в Европейския съюз, в което представителите на гражданското общество в локалното самоуправление обявиха, че ставаме очевидци на доста рисков акт – държавното управление ни е на път да съобщи българския народен интерес в Северна Македония, оповестяват от „ “.

След прегласуване текстът беше признат с 23 гласа. Декларацията „ мина “ срамно „ на ръба “, защото от ГЕРБ се въздържаха, а Демократична България гласоподаваха срещу. Срамно и необичайно за локалните съветници на двете партии, защото националните им водачи неколкократно са заявявали твърдата си позиция по отношение на участието на РСМ в Евросъюза, а точно, че не трябва да се прави компромис с националния интерес на България и да се вършат отстъпки от Рамковата позиция призната от 44-тото Народно събрание, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация – Пловдив.

От партията напомнят, че острието на ГЕРБ Тома Биков единствено преди дни съобщи за БНР, че „ е време за нов КСНС, на който да се обясни позицията на България за Република Северна Македония “.

От Вътрешна македонска революционна организация – Пловдив напомнят още, че в събота, на откриването на клуба на Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля, депутатът от ГЕРБ и някогашен външен министър Екатерина Захариева разяснява, че има разнобой сред премиера и Външното министерство по позицията на България за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

А съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява, че Рамковата позиция на България по тематиката за участието на Северна Македония може да се трансформира единствено от Народното събрание.

Ръководствата на ГЕРБ и Демократична България в Пловдив дължат правдоподобно пояснение за меко казано голословното предателско гласоподаване на Декларацията от техните представители в Общинския съвет в Пловдив. Изказваме признателност на всички 23 общински съветници, които застанаха зад националния интерес на страната си и гласоподаваха „ за “ отстояване на правата на българите в РСМ, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация – Пловдив.

Пълният текст на Декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПЛОВДИВ

Ние, общинските съветници в Община Пловдив, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат прецизно към Рамковата позиция по повод участието на районен съд Македония в Европейски Съюз и декларацията, призната единомислещо от 44-тото Народно заседание, отстоявани безапелационно от българска страна допреди няколко месеца.

За нас, като представители на българското общество в локалната власт, е изцяло неприемливо отстъплението от страна на властимащите у нас от главните постулати, залегнали в Договора за добросъседство сред Република България и Република Северна Македония.

След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско съзнание в Македония, след целенасочената замяна на историята, македонистката агитация в учебните заведения и по медиите от другата страна на границата, през днешния ден ставаме очевидци на нещо още по-опасно. А точно – държавното управление към този момент е на път да съобщи българския народен интерес в Македония. Въпрос на дни или най-вече на един-два месеца е да бъде дадена зелена светлина за започване на договаряния сред Скопие и Брюксел.

Въпреки контракта за добросъседство, в страната не се приключват другите форми на „ диалект на ненавист “ във връзка с България и на локалните жители с българско съзнание, в това число и в медиите. Македонското държавно управление осуети общото честване на най-високо политическо равнище на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, а след края на церемонията беше осъществено посягане против българския трикольор. Действие, за което не е известно да е потърсена наказателна отговорност от причинителите.

Ето за какво ние, общинските съветници в Общински съвет – Пловдив, считаме, че прибързаната поддръжка за еврочленство на Република Северна Македония не е обективна пред ориста на тези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и предвид на националния ни интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да признае историческата истина. Тя е една: най-малко доникъде на предишния век думите българин и македонец са синоними и няма никакво подозрение какво е етническото схващане на голямата част от народа в географската област Македония. И през днешния ден немалка част от жителите на Северна Македония са запазили българско схващане или фамилен спомен. И техните права и достолепие следва да се зачитат. Повече от 120 хиляди македонци са получили българско поданство, доказвайки българския си генезис. В същото време едвам малко над 3 хиляди са се осмелили да се заявяват като българи при преброяването там, което е също доста явен знак за пълзящия наказателен македонизъм. Скопската агитация е пагубна и тя не стопира да работи против българския народен интерес. За страдание обаче това към този момент се случва и с дейното деяние и безучастие на българската страна, което за нас би било национално изменничество.

Правата на македонските българи би трябвало да бъдат обезпечени ясно и изрично, в това число посредством записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и би трябвало да бъдат спазвани. Историческите операции и неистини би трябвало да бъдат заличени от учебниците.

Всичко друго значи продължаващо обезбългаряване. Нещо по-лошо: с изключение на, че хората с българско съзнание и поданство са дискриминирани през днешния ден от страна на управляващите в Скопие, там продължава и десетилетната политика българското да се заличава и със задна дата. Затова и нашата позиция по отношение на Скопие не е просто неразбирателство за историята. Това е отстояване на полезности и истини.

Считаме, че моментът през днешния ден е исторически. Като представители на българския народ, определени на постоянни избори, народните представители и министрите са длъжни да създадат всичко допустимо да бъде предпазен българският народен интерес в Македония и едвам по-късно да се грижат за стабилността на Западните Балкани и бъдещето на Европейския съюз.

Призоваваме да не бъде допускано национално изменничество, което българският народ няма да елементарни!

Ние, общинските съветници в Общински съвет – Пловдив, показваме тази позиция като глас на огромна част от българското общество.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР