Общински съветници в Разград се обявиха против високата цена на

...
Общински съветници в Разград се обявиха против високата цена на
Коментари Харесай

Общински съветници се обявяват против високата цена на водата в Разград

Общински съветници в Разград се оповестиха срещу високата цена на водата в Разград. Калоян Монев и Антон Монев оферират Общинският съвет да одобри нарочна декларация, с която да осъди като погрешно, незаконосъобразно и незаслужено взетото от КЕВР решение за  нарастването на цената на водоснабдителните и канализационни услуги. 

" Докладната бележка на съветниците от „ Кауза Разград “ е импортирана в локалния парламент и следва да бъде гласувана на идното съвещание на Общинския съвет. Преди това тя ще бъде разисквана и на съвещанията на непрекъснатите комисии ", сподели Калоян Монев.

Той напомни, че плануваното нарастване в региона на Разград е с 46 % повече по отношение на 2021 година Така цената на ВиК услугата в региона ще нарасне от 3,632 лв. (с ДДС) на 5,302 лв. (с ДДС).

Според съветниците решението на КЕВР е незаконосъобразно и извънредно незаслужено към хората от общината и региона. „ На първо място, нито Общинският съвет в Разград, нито Асоциацията по ВиК към Област Разград са съгласували бизнес-плана на сдружението оператор, както и нарастването на цените на ВиК услугите.

Напротив, Общинският съвет в Разград неведнъж е коментирал тематиката за липса на консолидация във ВиК бранша, неналичието на действителен прогрес за решение на проблемите с ВиК услугите, неприятното им качество, големите загуби на вода, миризмите от остарялата пречиствателна станция “, уточни Монев.

Той добави, че решението е извънредно незаслужено за популацията в района, защотоq по думите муq действителни изгоди от поскъпванията на цената на водата досега не се следят, не е регистрирана социално-икономическата конюнктура в общината и опцията на семействата да поемат този разход, както и че водата е с доста неприятно качество.

В декларацията съветниците упорстват за преразглеждане на решението от комисията, намиране на дефинитивно решение за цялостна консолидация на ВиК бранша в Област Разград, както и незабавни дейности от страна на централната и локална власт по решение на проблемите във ВиК бранша, в това число целево финансиране на планове за воден цикъл в града и селата на общината и цялостна рехабилитация на градската пречиствателна станция.

В началото на август жителите на града проведоха митинг против покачването на цената на водата . Недоволните жители настояха цената да се преразгледа, тъй като към този момент не е търпима за семействата.

Организирана беше и подписка с искане прокуратурата да подаде митинг против решението на регулатора. Срещу решението за по-високи цени на водата в района се разгласи и кметът на община Кубрат Алкин Неби.

Той подаде тъжба до Административния съд в София, в която се упорства за прекъсване осъществяването на решението на КЕВР и преразглеждането му. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР