Общински съветници от три партии предлагат двойно увеличение на заплатата

...
Общински съветници от три партии предлагат двойно увеличение на заплатата
Коментари Харесай

Фандъкова отказа да взима двойна заплата - реже разходи, за да има за транспорт

Общински съветници от три партии оферират двойно нарастване на заплатата на кмета на София, оповестяват от  

Внесеният отчет е на общинари от групите на БСП, " Демократична България " и " Патриоти за София ". Той планува главната месечна заплата на столичния кмет да е 100% от оптимално избрания размер според постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и действия.

Съгласно въпросното разпореждане " съответните размери на самостоятелните съществени месечни заплати на кметовете на общини, региони и кметства се дефинират от съответния общински съвет при изискванията на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, като размерът на избраните заплати не може да надвишава главната месечна заплата на министър ".

В момента главната министерска заплата е 6419 лева, като тя се образува, като главната депутатска заплата се усили с 30%. Според отчета, импортиран от опозицията в СОС, също толкоз - 6419 лева на месец, би трябвало да получава и градоначалникът на София.

В момента главната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лева, като тя не е променяна от дълго време. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматизирано ще се вдигнат и заплатите на ръководителя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове. Причината е, че тези хонорари са функционалност от кметската заплата.

В отчета се предлага заплатата на ръководителя на СОС да е в размер на 90% от тази на кмета на София, т.е. 5777 лева На общинските съветници пък се предлага да е 70% от главното месечно заплащане на ръководителя на СОС, което означава столичен общински консултант да взема 4043 лева

По отношение на възнагражденията на районните кметове, които са в размер на 75, 80 и 85% от това на кмета на общината, според от размера на региона, в отчета се планува кметовете на по-малките региони, като " Изгрев ", " Оборище ", " Студентски " и " Банкя ", да получават 75% от заплатата на Фандъкова, или по 4814 лева По 80%, или 5135 лева, биха получавали кметовете на региони като " Красно село ", " Средец ", " Слатина ", " Сердика ", " Витоша ", " Овча купел " и други Ако отчетът бъде признат, по 85%, или 5456 лева, ще стане заплатата на кметовете на " Младост " и " Люлин " като най-големи региони.

В момента главните месечни хонорари на кмета на Столичната община и на районните кметове са по-ниски сред 2,5 и 3 пъти от оптималните размери, избрани в постановлението на Министерски съвет, показва се в отчета и като спомагателен мотив за предлаганото нарастване се акцентира, че " показателят на потребителските цени, база за индексация на заплати и пенсии в страната ни, за октомври 2021 година по отношение на юни 2014 година е 115,4%, като насъбраната за интервала инфлация надвишава 15% ".

Мнозинството на ГЕРБ обаче изрично няма да поддържа такова увеличение на заплатите в четвъртък, когато се чака да влезе в дневния ред на СОС.

Шефът на СОС Георги Георгиев съобщи, че не приема концепцията. " Предстои тежка зима и за останалите българи приходите не се подвигат. Да, инфлация има, повишаването е реалност, само че не е в този момент времето. Всеки си е правил сметката за каква заплата ще работи, като се е кандидатирал ", разяснява той.

Твърдо срещу нарастването на заплатата си е и самата Фандъкова.

" В рецесия, в която режем разноски, с цел да осигурим основни действия като градския транспорт и уличното осветяване, е изрично недопустимо нарастване на заплатите. Според плановете на съветниците от опозицията за него ще са нужни в допълнение над 2,5 млн. лева Такъв спомагателен разход сега общината не може да си разреши ", безапелационна бе тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР