Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки

...
Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки
Коментари Харесай

Представители на ГЕРБ-Пловдив област: Общините са в колапс, предстоят фалити

Общините в област Пловдив се задъхват съществено поради големите сметки за ток и газ. Задават се банкрути, на карта е сложено оцеляването на българите. За това сигнализираха представители от ГЕРБ–Пловдив област, оповестиха от пресцентъра на партията.

В доста от общините режимът на уличното осветяване към този момент е реалност, а доста от семействата си стопират и отоплението на газ и ток в дома и търсят различни източници. Нещо повече, според Закона за обществените финанси, когато няма признат бюджет, общините не могат да харчат повече от разноските, които са направени предходната година.

Това стана ясно на конференция, на която участваха националният представител Младен Шишков, кметът на Раковски – Павел Гуджеров, който е и административен секретар на ГЕРБ-Пловдив област и зам. кметът на община Брезово – Иван Тачев.

Те бяха безапелационни, че сметките за ток и газ са увеличени в пъти и това ще докара до банкрути. Затова и сметките на лечебните заведения са нарастнали в пъти, същото е и с детските градини, учебните заведения, религиозните храмове, старческите домове и други По думите им също така поради неналичието на признат държавен бюджет сега общините са изправени пред два проблема. Първо финансов – би трябвало да решат от какво да се лишат, с цел да покрият сметките.

Само след месец-два всички второстепенни разпоредители, всички читалища, детски градини, учебни заведения ще потърсят помощ от общината. А тя от кого ще потърси?, попита риторично Шишков.

" Вторият проблем, не по-малко тежък, е нормативен. От една страна законът не разрешава да се харчат повече пари, а от друга ЕРП-тата изпращат фактурите със доста завишение. И в двата случая кметовете са в невъзможност. Каквото и да създадат, ще сгрешат “, акцентира още Младен Шишков.

„ Цифрите са безапелационни и ние сме изправени пред невиждана рецесия, за която трябват незабавни ограничения “, посочи Павел Гуджеров. " От развиване и напредък на общините, ние последните 3 месеца се грижим по какъв начин да оцелеем. На карта е сложено оцеляването на българите “, разяснява още той.

Гуджеров акцентира, че няма по-важна задача на държавното управление от тази с цените на газа и тока и то би трябвало в незабавен порядък да я реши. По думите на Младен Шишков има решение на казуса и то е – по предложение на ГЕРБ-СДС страната изцяло да покрие разликата в цената на тока за купуващите от свободния пазар общини, лечебни заведения, културни институции, детски градини, учебни заведения и ясли, публичен превоз, религиозни храмове и други организации от публичния бранш.

" Проектът на ГЕРБ за 100% компенсиране на разликата сред прогнозната цена на електрическата енергия, избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към този момент е импортиран за разглеждане в Народното събрание. Ако това не бъде признато, предвиждаме всеобщи банкрути “, бе безапелационен Младен Шишков.

ГЕРБ-Бургас: Общините са изправени пред рецесия поради сметките за ток, единствено с усмивки не се управява страна

„ Община няма по какъв начин да банкрутира, само че има две благоприятни условия – или да не си заплаща сметките или да ги калкулира в нарастване на налозите, което няма по какъв начин да стане. Очакванията към новото държавно управление бяха доста, само че единствено с усмивки страна не се ръководи. Това се усеща на гърба на всеки български жител с растящата инфлация, сметките за ток. А общините към този момент са влезнали в нарушаване на закона - няма по какъв начин да покриват от други бюджетни средства прекомерното нарастване на сметките за тока “.

За това сигнализира регионалният водач на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев на брифинг в централата на партията в морския град. На нея присъстваше националният представител Деница Николова, както и кметове на Айтос, Приморско, Царево, Поморие – Васил Едрев, доктор Димитър Германов, инж.Георги Лапчев и Иван Алексиев. Те демонстрираха разбори на база сметките за ток на общините за 2020 и 2021 година

Кметът на Поморие бе безапелационен, че цифрите са фрапантни. „ В момента е съвременно да имаме Министерство на нововъведенията, само че в общините сме принудени да минем на ръчно ръководство. Каква е нашата иновация – общината на ръчно ръководство на уличното осветяване. То е 70% от разхода за електрическа енергия на една община. Ако го спрем, ще се увеличи рискът от увеличение на престъпността. В момента Министерство на вътрешните работи е ангажирано да лови кметовете-престъпници и няма да има време да лови елементарните “.

Алексиев уточни и съответни образци с детски градини и учебни заведения. „ Не може да не отбележим и огромен абсурд. Декемврийската фактура за детските градини, която получихме при започване на 2021 година, е за ползване от 41 000 кВтч. Във фактурата за същия интервал от тази година имаме 35 000 кВтч, т.е. по-малко ползване. Стойността за края на 2020 година е 10 250 лева за детските градини, а сега е 23 200 лева или приблизително с 226% нарастване “.

„ 3 дни подред специалисти излизат и споделят по какъв начин кметовете не могат да си създадат сметките. Нашите излизат, само че на страната и държавното управление не. Ноември имахме парламентарни, а не локални избори, И избрахме постоянно държавно управление, за какво кметовете сме отговорни за всичко в страната? По предписание се влиза на инспекция и с показания на 2 очевидци се образуват досъдебни производства Това смяна ли е или изчегъргване?, безапелационен бе поморийският кмет, а сътрудниците му споделиха сходни образци.

Те показаха, че министър Нинова е оповестила 30% нарастване за общините за финансови вложения, с цел да си платят и увеличените сметки за тока. „ Това е несериозно. С целева дотация не може да се заплащат настоящи разноски “, разясниха кметовете от област Бургас. Община Поморие се оказва и отвън листата за обща изравнителна дотация поради 120% събираемост на приходите.

Деница Николова подчертава върху предлагането на ГЕРБ, импортирано в енергийната комисия. „ То е държавното управление да вкара обезщетителен механизъм в цялостен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. обезщетения за лечебни заведения, общини, учебни заведения, храмове за вероизповедания, да хванем всички общини “.

Бургаският народен представител разяснява, че цените на тока за декември 2021 година, по отношение на декември 2020 година, бележат покачване сред 2,5 и 5 пъти. „ Драстичен случай е община Малко Търново, където токът през 2020 година е бил малко над 9000 лева, а в този момент за месец декември е 49 000 лева. Ситуацията с община Средец – от 19 000 лева скачат на 50 хиляди лева “.

Николова сигнализира, че се работи и без евросредства. „ Вече сме втора година на програмния интервал, а нямаме нито 1 усвоено евро. Сега можеше в този момент да ги зползваме за бизнес, за общините и планове за енергийна успеваемост. Според европейското финансиране до 2027 година трябваше да усвоим 50 милиарда лв.. Инвестицоният климат на бизнеса е занижен – всички ограничения на предходното ръководство към този момент са под нулевото ниво. Няма признат държавен бюджет, работим с догадка на разноски 1/12 от този на 2021 г “, показа националният представител.

Димитър Бойчев добави, че огромният абсурд е, че пари в енергийно-производствените предприятия има. „ В момента те генерират свръх облаги, които не са планувани в техните бюджети, когато тези пари не се преразпределят съответно - декември и януари месец няма обезщетителен механизъм, а даже да го има февруари - няма да е задоволителен. Излиза министърът на енергетиката и споделя, че нямало по какъв начин общините да не си платят тока. Това е неадектватно, той в България ли живее? “.

От ГЕРБ засегнаха и тематиката за 61 млн. лева за ВиК сдруженията. „ За тях помощта е на 100%, с цел да си платят тока. Правителството се крие зад кметовете и споделят, че вкарваме режим на тока, а отпускат държавна помощ за Вик сдруженията. С нея държавното управление прави по този начин, че да нямаме водна рецесия. Това е истината - под паника ход на държавното управление “.

Кметът на Царево инж. Лапчев уточни, че от април детските градини стават безвъзмездни. „ Вместо да има обезщетителен механизъм, общините ще заплащат още повече. Като се лишим от такси, ще стане още по-скъпо. Но ще има ли дотиране от страната, това не е ясно, а би трябвало да го заложим в бюджета. Какво да вършим със обществените патронажи – цените на стоките са увеличени. Какво се случва с туризма – нищо не се прави и не се случва с концесиите. Проблемът е повсеместен и ще се постановат икономии.

Димитър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС: Държава и общини не се ръководят с агитация и популизъм

Ситуацията в цялата страна е тежка. Всички го усещаме. Усещат го осезаемо и общините от ямболска област, и обществени домове и учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, храмове… Сметките за последния месец на тези небитови консуматори са три пъти по-високи по отношение на предходните години. Това съобщи на конференция в Ямбол националният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Иванов. И прикани ръководещата четворна коалиция за повече разсъдък и вслушване в потребните препоръки на опозицията и хората.

Народният представител Димитър Иванов организира поредност от срещи и диалози с кметове на общини от област Ямбол, с представители на разнообразни структури и звена и от първо лице се срещна с тежките проблеми, пред които са изправени. Той даде и съответни образци на няколкократно нараснали сметки за сила в общини и обитаеми места от региона. Ако през 2021г. сметката е била 20 хиляди месечно за ел. сила, в този момент е скочила на 60 хиляди лева „ Това е сериозен проблем за бюджета на общините. Сега е най-важно да се поддържат общините, тъй като те са в потрес! “, споделя Иванов. И приканва ръководещите да понижат пропагандата, а засилят практичните решения.
„ Държава и общини не се ръководят с агитация и популизъм “, безапелационен е националният представител от ГЕРБ-СДС.

Според народния представител от ямболски район Димитър Иванов, държавното управление все още най-вече единствено приказва за обезщетения, само че тях действително ги няма. Затова той още веднъж повтори градивното предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, импортирано в Народно събрание, страната да компенсира на 100% общини, лечебни заведения, детски градини, учебни заведения, обществени заведения, църковни храмове и манастири, по отношение на увеличените и непостижими сметки за електрическа енергия.

Пред представители на медиите националният представител разяснява и друга доста обсъждана тематика измежду обществеността – излязлата информация от страна на представители на Българска социалистическа партия, за голословно висока цена на довършването и оборудването на новия болничен комплекс в Ямбол. Няколко основателни въпроса към ръководещата коалиция зададе националният представител от ямболски район. Как цената за дотъкмяване ремонтните действия при социална поръчка за 26 млн. лева в този момент се твърди, че ремонта ще излезе 53 млн., и по какъв начин съоръжение за 7 млн. става 29 млн. лв..

„ Цялостното довеждане докрай и пускане активността на новата болница в Ямбол при нас беше заложено и щеше да се извърши за 34 милиона, а единствено за няколко месеца при четворната коалиция освен плана се забави с месеци, само че сумата набъбна до 72 млн. лева “, споделя Димитър Иванов. „ Ние започнахме процесът по дотъкмяване, настояваме за дотъкмяване на новия болничен комплекс, той е приоритет за нашата област, само че в границите на заложените рационални средства. “, безапелационен е Иванов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР