Общините ще бъдат подпомогнати при изготвянето на общи устройствени планове. Законопроектите

...
Общините ще бъдат подпомогнати при изготвянето на общи устройствени планове.
Законопроектите
Коментари Харесай

Подпомагат общините в изготвянето на общи устройствени планове

Общините ще бъдат подкрепени при правенето на общи устройствени проекти.

Законопроектите плануват отлагането до 1 януари 2025 година на влизането в действие на разпореждания по справедливи аргументи, които забавят общините при действането и одобряването на общи устройствени проекти, като главните измежду тях са това, че процедурите за избор на реализатор по реда на Закона за публичните поръчки, в множеството случаи се апелират и това изисква в допълнение време за влизане в действие на решението за избор на реализатор или постанова провеждането на нова процедура за избор на реализатор.

Затруднено е набирането на нужните за изработването на общите устройствени проекти изходни данни и информация, обвързвана с устройството на съответната територия. Част от изходните данни и информация са налични в общините, само че забележителна част от тях се обезпечават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, централните и териториалните администрации и сдруженията, които създават профилирани карти, регистри и осведомителни системи.

Значителни по своята дълготрайност са и процедурите за публично разискване, както и процедурите по съгласуването на плановете на общи устройствени проекти със заинтересуваните централни и териториални администрации и профилираните контролни органи и експлоатационните сдружения.

Най-често се забавя съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното завещание, както и постановяване на решенията на способените органи по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие по екологичните оценки, които са част от Общ устройствен план, изключително в случаите, когато бъдат обжалвани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР