Общините сами ще определят тихи“ и шумни“ зони в курортите.

...
Общините сами ще определят тихи“ и шумни“ зони в курортите.
Коментари Харесай

Общините сами ще определят „тихи“ и „шумни“ зони в курортите

Общините сами ще дефинират „ тихи “ и „ шумни “ зони в курортите. Това са част от измененията в Закона за туризма, които през днешния ден бяха утвърдени на първо четене в Народното събрание. Идеята за законовите промени идва от Министерски съвет, а задачата е по-добрата регулация на туристическия бранш, както и повишение на качеството на туристическите услуги.

С новите текстове се планува опция за отделяне на функционални зони в националните курорти, така наречен „ продуктово зониране “, според разпоредба на общинския съвет, на чиято територия се намира националният курорт. По този метод локалните управляващи сами ще могат да обособяват места за друг тип туризъм.

„ Всички наши директни съперници във връзка с летния туризъм като Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране на националните курорти. Има зони както за фамилен отдих, по този начин и за културно-исторически туризъм, по този начин и за така наречен „ празненство туризъм “, тъй че да се обзет всички типове туристически артикули “, разяснява измененията министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, би трябвало да има явен юридически статут за това какво е народен курорт и какви са правата и отговорностите, свързани с неговия образ, инфраструктурата, рекламата и предлагането на туристическите артикули. Ангелкова увери, че всички противоречиви моменти в законопроекта ще бъдат изчистени сред двете четения в пленарна зала и още веднъж акцентира, че концепцията е курортите да се трансфорат в „ лицето на българския туризъм “.

„ Откакто е основано Министерство на туризма има 31% растеж на интернационалните туристи, посетили нашата страна. Тази година, без значение от всички провокации в бранша, за първите 9 месеца имаме над 7,8 млн. задгранични туристи. Откакто е основано министерството има и 34% растеж от интернационален туризъм “, напомни още министър Николина Ангелкова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР