Общините, които се управляват от местни коалиции, носят ръст на

...
Общините, които се управляват от местни коалиции, носят ръст на
Коментари Харесай

Пълна ревизия на договорите в Смолян

Общините, които се ръководят от локални обединения, носят растеж на стандартаПредвиждаме по-ниски налозите за започващ бизнес, споделя претендентът на Новото време Кирил Хаджихристев
* Водя се единствено от дълга си към Смолян
* Общината не може да оцелее още един мандат на разхищения
* Близо 5000 души напуснаха града за последните 4 години


Кирил Хаджихристев e роден на 7 май 1966 в Смолян. Завършил е ВНВУ „ Васил Левски “ във Велико Търново със компетентност „ Инженер мотори с вътрешно горене “. През 1989 година постъпва в системата на Министерството на вътрешните работи – Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Смолян, където минава през разнообразни длъжности. През 2006 година придобива степен „ магистър по право ” във ВТУ. В интервала 2009 – 2013 е шеф на ОДМВР – Смолян. През август 2014 година е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. През 2015 година е определен за общински консултант от КРОС. Семеен, с две деца.

- Г-н Хаджихристев, за какво решихте да се кандидатирате за кмет?
- Живея в този град към този момент 53 година – родих се тук, учих, израснах, отгледах децата си. Помня по какъв начин изглеждаше Смолян и помня какъв брой внезапно стартира да се утежнява виталната среда тук. Преживял съм всички тези процеси – те минаха през очите ми. Видях по какъв начин „ политическата “ класа се изврати и стартира да мисли единствено за личните си ползи, а ползите на хората оставяше на последно място. От място, цялостно с живот, родният ми край стартира да пустее и да става все по-занемарен и печален.
Не желая и не мога да позволи това. Потомък съм на възрожденци и цялостен живот съм търсел решения на настоящите проблеми, свързани със спокойствието и сигурността на хората. И години наред запитвам, интересувам се, изследвам в елементи, с цел да мога през днешния ден да изляза и отговорно да показва решенията, от които община Смолян има крещяща потребност, с цел да оцелее.
- Вие сте бил на високи позиции в професионалната си кариера и сте достигнал до заместник-министър на вътрешните работи. Какво Ви кара да продължавате да работите за Смолян?
- Поех поста на заместник–министър на вътрешните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Предложиха ми да продължа да бъда и след мандата на служебното държавно управление, само че отхвърлих. Служих на страната си, само че усетих, че имам доста по-голям дълг към родния си град – Смолян. Качествената смяна на живота тук е безусловно наложителна, тъй като общината просто не може да оцелее още един мандат на разхищения. И тъй като близо 5000 души са напуснали града единствено за последните 4 година Пред очите ми един радостен град бе импрегниран от обезсърчение, което се усеща и по запустяващите му улици. Пред очите ми родопчани, славещи се като най-дружелюбните и гостоприемни хора бяха поругани като жители и им беше отнета вярата в по-добрите дни и условия за живот. Нито аз, нито нашата коалиция ще допуснем това да продължава да се случва. Няма да допуснем да не оставим един проспериращ град за смолянските деца. Предшествениците ни не ръководят ресурсите на града градивно и натрупат единствено финансови и материални задължения. Обратно - ние се водим единствено по дълга ни към града ни, към овластяването на жителите и техния разцвет. Доказано локални обединения, които ръководят градове като Пазарджик, Елин Пелин, Кюстендил, Монтана, бележат голям напредък и напредък за стандарта на живот на жителите си.
- Как си обяснявате – за какво Смолян изпадна в тази обстановка?
- Смолян бе съзнателно далечен от контрола на централната власт, което разреши възникването на локална феодална система. От един от най-светлите знаци на Родопите, градът стана знак просмукана от корупционни практики община.
Днес гражданското самообладание се изчерпа – както за обещания, за замаскиране на проблеми, по този начин и за оправдания. Искат се действителни решения, които в действителност да усъвършенстват метода им на живот. Хората бяха грозно манипулирани, че в случай че не са с локалното ръководство, страната ще спре средствата, от които общината има потребност и че ще изпаднем в колапс. Имаше голям интерес от сходна неуравновесеност, с цел да се държи популацията под надзор от боязън.
А в действителност истината е единствено една – средствата няма да секнат, тъй като се получават по закон. Европроектите няма да спрат, само че същинският проблем е тяхната резистентност и надзора за правомерното им асимилиране. Няма да има всеобщи уволнения, както бяха манипулирани общинските чиновници, а софтуерна рационализация за по-бързи и ефикасни процеси в интерес на жителите.
Хората би трябвало да схванат, че в коалиция „ Новото време “ сме се събрали хора, подготвени да вложат усилия  за смяната на Смолян. Ние 4 година сътворяваме практики и се борим за извеждане на общинското ръководство на ярко, изобличавайки всяка една форма на корупция, до която успеем да достигнем. И даваме ясна поръчка, че всичко ще излезе на бял свят, с цел да може най-сетне да стартира да се работи в името на публичния интерес.
- Кметът на града е обществено прочут с това, че излиза от общински препоръки, когато задавате въпроси към него по наболели тематики. Защо съгласно вас е този отвод от вдишване на отговорност?
- Кметът на града Николай Мелемов е към този момент неколкократно осъждан от Върховния административен съд за отвод на достъп до социална информация. Нещо повече – този административен рецидив е привързан с многократни отводи за даване на информация по отношение на договорите с „ Титан “, отводи да даде информация по отношение на разноските на общината за избрани интервали и отводи за това на какъв брой общински чиновници е раздал общински жилища. В резултат на това публични отчети показаха Смолян на последно място по бистрота в страната, на първо по обезлюдяване и на едно от последните по икономическо развиване. Всъщност нападките и медийното оклеветяване против нас стартира тогава, когато ние започнахме обществено да задаваме въпроси. Оказа се, че сме първите, които са се осмелили да се ровят в протичащото се в община.
Припомняме, че главната точка в програмата на Николай Мелемов беше точно анулиране на договорите, подписвани по време на мандата на Българска социалистическа партия и Дора Янкова. Не единствено че не го съблюдава, а и затвърди още повече позициите на ощетяващи общината контракти, като просто ги и притегли към собствен кръг.
Моята група е формирана от хора, които към този момент са построили кариери и бизнеси и желаят да връщат доста повече на обществото, с помощта на което те са ги развили. Набор от познания, контакти и един безкористен метод за разрешаване на проблемите. А от такива има в действителност към този момент неотложна потребност. Това, което отличава членовете на „ Новото време “ е, че не одобряват престиж за истина, а единствено истината е престиж.
- Г-н Хаджихристев, по време на предизборната акция се изговори доста, че зад вас стоят олигарси, че ще разрушите общината, в случай че спечелите изборите. Каква е повода политическите ви съперници да бъдат толкоз нападателни?
- През последните месеци нападките към мен и към лидера на листата на Новото време Кирил Асенов се ускориха неимоверно, откакто доближени на кмета Мелемов подеха акция за моето дискредитиране и демонизиране. Градът бе залят с анонимни листовки, а смолянските групи в обществените мрежи бяха атакувани от подправени профили. Всичко стартира преди няколко години, когато с локалната коалиция „ Новото време “ (преди Коалиция за развиване на община Смолян - КРОС) започнахме да разкриваме огромна част натрупвани през годините схеми за източване на бюджета на общината.
Тази употреба на принадлежности за всеобщо всяване на боязън върху жителите е извънредно противна и ние я заклеймихме – непоносимо е да измисляш неистини и да държиш цялото население в боязън, единствено с цел да не излезе на ярко какви си ги правил в общината 8 година Те знаят, че първата ни работа, влизайки в ръководството, ще бъде да точно това – да разкрием всички порочни практики, които открием. И както наподобява, са подготвени да я бранят до последно непременно.
- Често говорите за потребностите на Смолян. Какво съгласно вас е в действителност нужно за развиването на града?
- Бързата проверка на общинските контракти и поръчки и усъвършенстване на бюджета в кратковременен аспект е най-важната ни стъпка. Неправомерното харчене на средства в пъти повече от нормата би трябвало да секне и средствата съответно да се пренасочат в основни за спасението на града дейности. В средносрочен проект ще се концентрираме върху развиването на доста по-добри условия за основаване и поддръжка на нови бизнеси  и публично-частни партньорства, с цел да подвигаме стандарта и професионалния ценз на жителите.
Прекратяваме и контракта с „ Титан “, който ощетява общината с милиони годишно, без да почиства съответно общината, като на негово място ще създадем общинска компания, с която да реализираме цялостен надзор върху ресурса и качеството на разчистване.
Оптимизиране на всички административни процеси предвид на даването на съответна и спешна помощ за жителите. Намаляване на налозите за започващи бизнеси и основни локални такива, които акцентират културните особености на района. Програмата ни е директно обвързана с дълготрайна визия за мощно развиване на целогодишен туризъм в района, с който да съумеем да освежим района и да го запълним с непрекъснато постъпление от хора. Нещо повече: ще работим за това локалните бизнеси да бъдат директно включвани в този развой, а не потреблението на непознати компании. Искаме всяко едно развиване да бъде с добавена стойност за локалния бизнес, като по този начин дейностите на жителите да се развиват директно към повдигането на виталния стандарт.
А това в действителност ще значи възобновление на град Смолян.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР