Общините, които остават без аптеки у нас, се увеличават. В

...
Общините, които остават без аптеки у нас, се увеличават. В
Коментари Харесай

Една аптека на 10 000 души: Опасно ли е да има лекарства в автомати на улицата

Общините, които остават без аптеки у нас, се усилват. В 22-е общини хората няма от кое място да си купят медикаменти. Намалява и общият брой на аптеките в страната.

А в 44 общини има по една аптека, която се пада на няколко хиляди души.

Най-правилният ход беше да се отдръпва при ротацията – различен ще продължи, сподели още той

Сред рекордьорите е Джебел, където единствената аптека обслужва население от близо 10 хиляди души.

Нурейля Юзеир е майка на две деца и чака трето. Често посещава единствената аптека в Джебел. А когато тя е затворена, пътува до Кърджали.

Родителите са принудени да го търсят в чужбина

„ Аз съм с кола и нямам компликации да стигна, само че от селата сигурно е доста мъчно. Има и остарели хора, на които им трябват медикаменти “, разяснява Юзеир.

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите за една година – 2023 година, броят на аптеките у нас е намалял от 3296 на 3250. Най доста аптеки има в София- 725 и Пловдив – 219. На другия полюс са общини като Джебел.

„ Най-големият проблем е в тяхната доходност, защото това изисква спомагателен личен състав, който е много сложен за набиране. Това е и повода евентуално в общината Джебел да има единствено една аптека “, разяснява Никола Чанев – регионален шеф на Кърджали.

За да реши казуса, страната предлага законови промени, с които медикаменти без рецепта да могат да се купуват безусловно на улицата.

Едно от предложенията е в сходни автомати, от които ние си купуваме нормално питиета или храна - вместо вода, да вземем за пример, да може да се купува сироп за кашлица. В Джебел не всеки приема  добре сходна търговия.

„ Да си пускаш стотинките и да си вземаш медикаменти - това за мен е цялостна нелепост, тъй като децата - има някое, което няма да знае какво е, ще си пусне стотинките и ще се нагълта с хапчета “, разяснява Петранка Господинова.

Фармацевтите също са срещу тази концепция.

У нас от медикамента зависят 80 000 деца и възрастни, само че трайно решение на казуса - няма

В отговор от Здравното министерство оповестиха за bTV, че автоматите за медикаменти наложително би трябвало да са благосъстоятелност на аптека или дрогерия, въпреки, че са отвън тяхната територия.

Те ще подлежат на регистрационен режим през Регионалните здравни инспекции, които и сега, в границите на своята подготвеност, спомагат при контрола върху лекарствените артикули.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР