Общините искат 21% ръст за бюджетите, за да изкарат зимата.

...
Общините искат 21% ръст за бюджетите, за да изкарат зимата.
Коментари Харесай

Общините искат 21% ръст за бюджетите, за да изкарат зимата

Общините желаят 21% растеж за бюджетите, с цел да изкарат зимата. Това съобщи изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева в ефира на " Твоят ден " по NOVA NEWS. Тя изрази вяра, че новият парламент ще проработи и ще се вземат бързи решения за актуалните рецесии.

" Необходимостта от този растеж е, с цел да действат общинските системи – учебни заведения, детски градини, улично осветяване, сметосъбиране, поддръжка на уличната мрежа, средствата за снегопочистване, възнагражденията на всички работещи в общинските системи. Около 230 000 индивида общо получават заплатите си през общинските бюджети. Това са учителите, работещите в общинските администрации, в лечебните заведения, в комуналните стопанства и други ", сподели Георгиева.

" Дълги години се опитваме да разбираем на страната, че когато обещано министерство организира групово трудово договаряне, то би било рационално и общините, като работодатели, да вземат участие в този развой. Но в действителност груповото трудово договаряне се прави без нас, а равнищата на заплащане се чака да бъдат реализирани през общинските бюджети. Затова страната дава част от средствата. Общините постоянно дават и от своите лични, а при медийно обявеното и предстоящо нарастване на минималната работна заплата споделяме, че тези 21% са минимумът, който ни е нужен, с цел да си плащаме сметките и заплатите ", добави Георгиева.

Тъй като общините са ангажирани с обезпечаването на публичния ред, според  Георгиева намаляването на осветлението е мярка, към която се прибягна, защото не е имало признати бюджети и задоволително средства. Това е довело до понижаване на разноските. НСОРБ  ще се постараят да не се случва през идващия зимен сезон.

Бюджетната процедура е почнала още от февруари, цифрите са обновени неколкократно и са показани на всички министри от служебния кабинет. Георгиева разясни, че към този момент има медиен анонс за подготовката на към 14% растеж за общинските бюджети за идната година, само че това ще е незадоволително. Днес, според Закона за обществените финанси, НСОРБ би трябвало да организира договарянията с МФ по държавния бюджет за 2023 година, само че през последните години тази дата се измества във времето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР