Общината завежда дела срещу нехайни собственици на паметници на културатаПо

...
Общината завежда дела срещу нехайни собственици на паметници на културатаПо
Коментари Харесай

Спасяват старите къщи на Бургас

Общината завежда каузи против нехайни притежатели на монументи на културата
По предписание на кмета Димитър Николов, Община Бургас започва серия от процедури за избавяне на старите къщи в централна градска част. Въпреки че са частна благосъстоятелност и са под контрола на Националния институт за недвижимо културно завещание, някои от постройките са в сериозно положение поради безучастие на притежателите им. Тези в най-лошо положение ще бъдат ремонтирани от Община Бургас, а против нехайните притежатели ще бъдат заведени каузи за възобновяване на разноските.

Най-спешни дейности ще се подхващат против притежателите на 7 сгради- монументи на културата, които са в сериозно положение, само че и с историческа стойност. Въпреки предписанията, те не са подхванали безусловно никакви дейности да ги обезопасят и ремонтират.

Комисия от Община Бургас е направила наставления на тези здания, изпратени са писма до притежателите със периоди да подхващат дейности и при несъблюдение ще се пристъпи към процедура за поправяне и завеждане на насрещни искове.

223 са бургаските здания единични недвижими културни полезности – в центъра и кв. „ Възраждане “. Според Закона за културното завещание (ЗКН), притежателите им би трябвало да изискат мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание, в случай че желаят да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специфичен режим за огромна част от скъпите здания прави процеса по координиране дълъг и сложен. Затова Община Бургас ще продължи да спомага на всички притежатели във връзка с планиране и координиране на процедурите с НИНКН, с цел да не се стига да състояние, в което постройката продължава да се разрушава, до момента в който изчезне изцяло.

„ Благодаря на дейните и съзнателни притежатели на остарели здания в Бургас, които ги реставрират със лични сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата поддръжка, с цел да се започва развой по подготовка на документи и след това обновителни действия. Не е върнат никой с искане за подобен вид подпомагане. Но на третата категория притежатели – тези, които не вършат безусловно нищо и чакат постройките да се саморазрушат – желая да кажа, че търпението ни няма да е безпределно и ще се наложи да стартираме поправки с общински средства, които след това ще търсим по правосъден път “, сподели кметът Димитър Николов.

От общо 223 здания културни полезности в града, 140 са в положително техническо положение. Те са реставрирани и имат добър общ тип.

Извършени са инспекции и огледи на място, каквито Община Бургас реализира регулярно, и са установени 7 здания в рисково положение, с компрометирани фасади и конструкции; 40 здания в неприятно положение на фасадата, като обрушени мазилки и развалени покривни конструкции; 36 здания в приемливо положение, които имат единствено частични пострадвания по фасадите.

От години Община Бургас работи за запазване и възстановяване на архитектурното си завещание посредством особено основаната общинска стратегия „ Нов Живот за Старите Фасади “. С нея се обезпечава поддръжка на притежателите на здания културни полезности посредством правене на планове за реставрационни ограничения и съгласуването им с Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата. По този метод Общината спомага за превъзмогване на една от най-големите спънки пред притежателите. По програмата през последните 3 години са направени планове за 8 здания, които по-късно са съгласувани с Института и МК. Със лични средства Община Бургас е ремонтирала една от тези здания, след което по правосъден ред е изискала и възстановила от притежателите вложените средства за ремонта. Други 3 здания са ремонтирани от самите притежатели с техни средства.

С европейски средства Община Бургас ремонтира, реставрира и вкара ограничения за енергийна успеваемост в общо 7 здания, 3 от които единични културни полезности, а останалите 4 са част от групови културни полезности.

* В галерията фотоси ще видите първо остарели здания в неприятно положение, които се нуждаят от ремонт. След тях публикуваме фотоси на здания, чиито притежатели са за образец, откакто са ги ремонтирали напълно сами или с минимално подпомагане от Общината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР