Община Видин постави началото на проект „Подобряване на състоянието на

...
Община Видин постави началото на проект „Подобряване на състоянието на
Коментари Харесай

Община Видин стартира проект за подобряване на образованието

Община Видин сложи началото на план „ Подобряване на положението на просветителната инфраструктура в град Видин” по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Във връзка с това бе проведена конференция, която се организира в залата на Общинския съвет. На нея участваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, регионалният шеф Албена Георгиева, началникът на Регионално ръководство на образованието Веселка Асенова, членовете на екипа по плана с началник инж. Цветан Асенов, заместник-кмет по устройство на територията и развиване на инфраструктурата, шефът на СУ „ Цар Симеон Велики” Венцислав Станев, шефът на ППМГ „ Екзарх Антим I” Румяна Петрова, представители на учебните настоятелства и публични препоръки, на компаниите, ангажирани с осъществяването на плановите действия, специалисти и жители.
Огнян Ценков се обърна към всички присъстващи в залата с думите: „ Точно месец, откакто дадохме старт на плана „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона в гр. Видин “, през днешния ден сме подготвени да посрещнем ново предизвикателство. Поставяме началото на един извънредно значим за всички наши съграждани план, още веднъж по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 - „ Подобряване на положението на просветителната инфраструктура в град Видин”.
Той разясни, че планът включва две от най-престижните образователни заведения в нашия град – Средно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “ и Профилирана природо-математическа гимназия „ Екзарх Антим I “. С неговото осъществяване се цели да се усъвършенства положението на общинската просветителна инфраструктура, повишение качеството на образованието, изискванията на труд, като всичко това е в интерес на учениците, учителите и на цялото общество.
Областният шеф на Видин Албена Георгиева акцентира в изявлението си: ”С реализирането на този огромен инфраструктурен план в региона на образованието, Видинска област се подрежда измежду областите в България, които получават забележителен финансов запас. Това се дължи на напъните на държавната и локалната власт в посока да подобрим и изискванията за живот в района. Използвам опцията да поздравя управлението на Община Видин за непрестанните старания, които поставя за възстановяване на виталната среда в града и общината”. Презентация на плана направи Станислав Станев, специалист от компанията за външна техническа помощ „ Региоплан” ЕООД. Той изясни кои са главните цели и действия, както и изгодите от реализацията му. Инж. Цветан Асенов напомни, че планът включва две капиталови оферти: Основна реорганизация на постройката на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I, оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон;
Консервация, реституция и експониране на постройката на Средно учебно заведение "Цар Симеон Велики ", оформяне на прилежащото околно пространство, пристройка и надстройка на физкултурен салон, създаване на плувен басейн.
Общата стойност на плана е 16 919 040.98 лева, от които 14 381 184,83 лева са безплатна финансова помощ от Европейския фонд за районно развиване и 2 537 856,15 лева се съфинансират от държавния бюджет. Срокът за осъществяване на плана е 30 месеца, считано от датата на сключване на контракта на 04.10.2017 година
След конференцията на формалните церемонии „ първа копка” Огнян Ценков, дружно с шефовете на двете учебни заведения дадоха алегорично начало на строително-монтажните действия.Тържествен водосвет за триумфа на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР