Община Видин отбеляза тържествено 135 г. от Съединението. По традиция

...
Община Видин отбеляза тържествено 135 г. от Съединението. По традиция
Коментари Харесай

д-р Цветан Ценков: Обединението, а не разделението се превръща в кауза на все повече държави по света

Община Видин означи тържествено 135 година от Съединението. По традиция честването на 6 септември се провежда пред паметника на Скърбящия боец. Слово произнесе кметът доктор Цветан Ценков. В него той означи, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия е първият независим, значим политически акт и заслуга на смелостта на самите българи, които не одобряват разделянето на народа след Берлинския конгрес.
„ Волята на целия народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се трансформира в голяма мощ и единствено няколко години след Освобождението на Отечеството ни от петвековното османско господство, правото на автономия и самостоятелност е ослепително предпазено “, сподели доктор Ценков. В същото време той означи, че няма по какъв начин на този ден да не си напомним още веднъж големите старания и високата цена, която заплаща българският народ в името на националната еднаквост и опазване целостта на страната. Защото ползите на огромните европейски страни довеждат до братоубийствената Сръбско-българска война. Кметът акцентира заслугата на Трети пехотен Бдински полк в тази война и неговите подвизи, с които през днешния ден се гордеем. Д-р Ценков сподели още, че неповторимият монумент на Скърбящия боец във Видин е единственият в България, а може би и в света монумент на падналия боец, който не се радва на успеха, а скърби за починалите.
„ Нека този паметник ни припомня, че изходът от всяка война в последна сметка носи страдалчество и трансформира ориста на хора и нации. Живеем във време, когато обединяването, а не разделянето се трансформира в идея на от ден на ден страни по света. Европейският съюз е доказателство за това. Нека почетем святата памет на всички, които дадоха живота си, с цел да се случи Съединението! За да я има свободна и самостоятелна България! “, приключи словото си кметът и честити празника.
Сред присъстващите на церемонията бяха народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и доктор Цветан Топчиев, регионалният шеф Момчил Станков и заместител регионалните шефове Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Валери Димитров, архимандрит Самуил от Видинска Света митрополия и други
Под звуците на Градския духов оркестър бяха поднесени венци и цветя от формалните лица, от общински съветници, от представители на политически партии, на държавни, просветителни и културни институции, на неправителствени организации, сдружения, читалища, пенсионерски клубове, жители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР