Община Варна ще инвестира средства в ново съоръжение за преработка

...
Община Варна ще инвестира средства в ново съоръжение за преработка
Коментари Харесай

Община Варна инвестира над 3 млн.лв. в съоръжение за преработка на боклук

 Община Варна ще влага средства в ново оборудване за преправка на твърди битови боклуци. За тази цел в локалната хазна за 2020 година са заделени над 3,14 млн. лв.. В тази сума влизат разноските за закупуване на земя, осъществяване на предпроектни изследвания, както и планиране на оборудването.

Бюджетът за чистотата на Варна за 2020 година беше утвърден от членовете на ПК " Благоустройство и комунални действия “. Той е в размер на 40,5 млн. лв., или с 3,3 млн. лв. повече по отношение на средствата за 2019 година, освен това без нарастване на таксата за битови боклуци. За жилищни парцели  тя е 0,98 промила от данъчната оценка и е една от най-ниските в страната.

Очакваните доходи от такса боклук са 29 млн. лв.., което е с 1 млн. лв. повече от плануваните за предходната година. Около 2,5 млн. лв. се планува да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ-Варна. Преходният излишък от преизпълнение на приходите от такса боклук и неизплатени разноски към края на 2019 година е в размер на над 9 млн. лв..

Основно перо в проект сметката остават разноските за неутрализиране, преработване и оползотворяване на битовите боклуци в цех и съоръжения за преправка на боклуци. За тази активност  са планувани близо 16,3 млн. лв., като 9,3 млн. лв. ще коства преработката на боклука в завода в с. Езерово. В тазгодишния бюджет са заделени също средства за закриване и рекултивация на хранилище за неопасни боклуци в землището на с. Въглен.

За разчистване и поддържане на чистотата на публичните места Община Варна е планувала 14,6 млн. лв., с към 2 млн. лв. повече по отношение на 2019 година От тях 8,1 млн. лв. са за ръчно и механизирано разчистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др.   

Планираните разноски за чистотата на Морската градина са в размер на близо 1,3 млн. лв.. От тях към 1,1 млн. лв. ще бъдат вложени в нова профилирана техника – мотометачни машини, цистерна за измиване на улици, вакуумни почистващи машини и други

В локалната хазна за сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 9,6 млн. лв.. В тази сума са включени   средствата в размер на близо 394 хиляди лева за създаване на джобове за контейнери по улиците в града. Други 72 хиляди лева ще бъдат вложени в надграждане на системата за надзор на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и разчистване.

По време на днешното съвещание беше разискван и въпросът за построяването на подземни контейнери за боклук. Съветниците взеха решение да възложат на районните администрации в 6-месечен период да посочат места, на които биха могли да се слагат такива уреди.  След това ще се направи проучване и ще се изследва опитът на други градове, с цел да се реши какви стъпки ще предприеме общината. Само за 2019 година глобите, които са наложени на сметопочистващите компании, са в размер на 300 хиляди лв., бе съобщено също по време на съвещанието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР