Община Варна открива нова социална услуга в подкрепа на хора

...
Община Варна открива нова социална услуга в подкрепа на хора
Коментари Харесай

Близо 1 млн. лева от ЕС ще осигурят нова социална услуга за хора с тежки увреждания във Варна

Община Варна открива нова обществена услуга в поддръжка на хора с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания. Това стана допустимо, откакто бе подписан контракт с Министерство на труда и обществената политика за даване на безплатна финансова помощ за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020.

Общата стойност на плана „ Център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания “, е в размер на 999 957.80 лв., от които 849 964.13 лв. е финансирането от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд, а 149 993.67 лв. е националното съфинансиране. Срокът за осъществяване на плана е 24 месеца, като дейностите стартират от 1-ви януари 2019 година и са до края на 2020 година

Основната цел е да се обезпечи качествена грижа и да бъде утвърден новаторски модел на обществена услуга. Проектът планува осъществяване на ремонт, обзавеждане и съоръжение на две пространства в кв. „ Аспарухово “, закупуване на микробус с платформа и даване на услуги за 90 лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания.

Комплексните интегрирани услуги ще стартират да се дават в Центъра от 1-ви март 2020 година, включително дневна и почасова грижа, консултиране, информиране и поддръжка, обезпечаване на лечебна помощ и рехабилитация, в това число и на лицата, полагащи грижи за хората от целевата група, осъществяване на мобилна работа, кроткосрочно настаняване в Центъра - така наречен заместваща грижа. Част от дейностите ще бъдат и в поддръжка на фамилиите, полагащи грижи за лица с увреждания, в това число за възобновяване на трудовата им интензивност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР