Община Варна одобри новата система от правила за електронен прием

...
Община Варна одобри новата система от правила за електронен прием
Коментари Харесай

Варна с нови правила за електронен прием на първокласници

Община Варна утвърди новата система от правила за електронен банкет в първи клас за образователната 2019/2020 година Тя анулира остарялата, призната през март предходната година, и още веднъж е съобразена с изкисванията на Наредба №10 за организация на дейностите в учебното обучение на отрасловото министерство.

В новите правила към водещия аршин - непосредственост до образователното заведение по непрекъснат или сегашен адрес, е добавена опцията в първа група автоматизирано да влизат деца с братя или сестри до 12-годишна възраст, които са възпитаници в същото учебно заведение , без значение от техния адрес.

Към спомагателните критерии са добавени нови варианти. Освен деца сираци преимущество към този момент ще имат и деца единствено с един родител. Те ще получават 30 точки. Допълнителни 30 точки ще бъдат давани и на децата от многодетно семейство (повече от 2 деца).

В системата първокласниците още веднъж са разграничени на 4 групи.
 Родители питат и КЗД за новите правила за банкет на първокласници
Родители питат и КЗД за новите правила за банкет на първокласници

Решението дали е дискриминация излиза при започване на месец май

В първата група са включени децата, чийто непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение не е променян най-малко от три години, както и деца с братя и сестри до 12-годишна възраст, които учат в същото учебно заведение.

Във втората група влизат децата, които живеят в региона повече от година, само че по-малко от три години.

Децата, регистрирани на адреса в прилежащия регион на учебното заведение до една година, попадат в третата група.

В четвъртата група са децата, които живеят отвън региона на учебното заведение.
 Системата за банкет в първи клас няма по какъв начин да удовлетвори всички
Системата за банкет в първи клас няма по какъв начин да удовлетвори всички

Тя се приема на база всеобщата потребност на столицата, изяснява зам.-кметът Чобанов

С най-големи шансове за банкет ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в избрана група е повече от местата за приема, ще се ползват следните спомагателни критерии със съответния брой точки:
дете с трайни увреждания над 50% - 30 точки; дете на един или двама умряли родители - 30 точки; други деца от фамилията над 12-годишна възраст, учащи се в учебното заведение - 30 точки; деца, приключили подготвителна група в определеното учебно заведение - 100 точки; деца от семейство с повече от две деца- 30 точки; последователност на желанието на родител за банкет на детето в съответното учебно заведение - от 50 до 41 точки (първо предпочитание - 50 точки, второ предпочитание - 49 т....10-то предпочитание - 41 точки).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР